hollands glorie

Wandelen Den Treek Henschoten – Ringheuvels

E

en wandeling door Den Treek-Henschoten is een prachtige manier om de natuur van Utrecht de leren kennen. Wist je bijvoorbeeld dat het natuurgebied van Den Treek-Henschoten een eeuwenoud familielandgoed is? Sinds 1807 zorgt de familie Beaufort voor het landgoed en alle dieren die hier in thuis vinden. Wil je weten welke prachtige wandelingen je allemaal kunt maken op het landgoed van Den Treek-Henschoten? Lees dan gerust verder.

Lengte

5,5 km

Routekleur

Geel/blauwe markering op de bomen

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats aan Waterlooweg, Leusden (gratis)

Wist je bijvoorbeeld dat het natuurgebied van Den Treek-Henschoten een eeuwenoud familielandgoed is?

Wandelen Den Treek

Voor mensen uit de omgeving van Utrecht, Amersfoort en Zeist is Den Treek-Henschoten een bekend fenomeen. En ergens zou je kunnen zeggen: gelukkig dat het nog niet al te bekend is. Al heeft het alle ingrediënten om net zo populair te worden zoals bijvoorbeeld de Veluwe.

Misschien nog wel nóg bijzonderder is een 13.000 jaar oud oerbos uit de laatste ijstijd dat hier gevonden is.

‘Den Treek’, zoals het landgoed vaker wordt genoemd is ruim 2200 hectare groot. Je vindt er bossen, heidevelden, landerijen, zandverstuivingen, vennen en drassige gebieden. Er staan dennen van 30 meter hoog en 130 jaar oud naast berken, eiken, beuken, lariksen en douglassparren. Misschien nog wel nóg bijzonderder is een 13.000 jaar oud oerbos uit de laatste ijstijd dat hier gevonden is. Je vindt dit oerbos tijdens deze wandeling over Den Treek-Henschoten, langs ‘t Vogelwater.

Wandelen Den Treek - Henschoten en oerbos

Het oerbos dat werd gevonden in landgoed Den Treek-Henschoten werd tijdens graafwerkzaamheden in 2017 gevonden. Het oerbos is 13.000 jaar oud en stamt uit de laatste ijstijd. Ongeveer 170 boomstammen werden tijdens deze werkzaamheden schoongeschraapt en werden hierdoor naar de oppervlakte gehaald. De bomen waren al die eeuwen goed bewaard gebleven door een flinke laag dekzand. 

Wandelen Den Treek

Tijdens deze wandeling passeer je het vroegere oerbos. Deze wandelroute is goed aangegeven door middel van geel-blauwe markeringen. Ze staan vaak op bomen of op houten palen. Op deze route zijn honden verboden. Vanaf het vroege voorjaar tot de zomer worden op dit landgoed reekalfjes geboren. Kalfjes zijn weerloos bij honden. Daarnaast struint er een kudde paarden rond op een afgesloten gebied tijdens deze wandeling. Je trouwe viervoeter mag daarom niet mee tijdens deze wandeling over Den Treek-Henschoten.

Wandelen Den Treek: Ringheuvels / Van 't Langeveen tot 't Vogelwater

Deze wandeling over landgoed Den Treek-Henschoten heet officieel ‘Van ‘t Langeveen tot ‘t Vogelwater’ en is 5,5 km lang. Deze naam wordt niet veel gebruikt, mede omdat het een vrij lange wandelnaam is. Deze wandeling is bekender onder de naam ‘Ringheuvels’. En dat is niet per toeval zo gekozen.

Wandelen Den Treek-Henschoten

Deze wandeling over landgoed Den Treek-Henschoten brengt je langs naald- en loofbossen. Over stuifzand, langs zompige graslanden en langs ‘t Vogelwater. Dat is de plek waar in 2017 een 13.000 jaar oud oerbos uit de laatste ijstijd is ontdekt. Daarnaast voert deze wandeling ook langs bijzondere gebieden als ‘t Langeveen, ‘t Waswater, de Ringheuvels en ‘t Vogelwater. Wandelen Den Treek kan dus écht overal in dit prachtige natuurgebied.

Wandelen Den Treek en themawandelingen

Er zijn drie themawandelingen te maken op het landgoed van Den Treek-Henschoten. Eén daarvan is deze wandeling, met de naam ‘Van ‘t Langeveen tot ‘t Vogelwater’, van 5,5 km lang. Naast deze wandeling over Den Treek, zijn er nog twee wandelingen te maken over het landgoed:

  • Wandelen Den Treek: De Historische Buitenplaats van 4,1 km
    Parkeerplaats & Treeker-infohuisje vind je bij Buitenplaats Den Treek
  • Wandelen Den Treek: Oud Cultuurlandschap van 4,5 km
    Parkeerplaats & Treeker-infohuisje vind je aan het begin van de Treekerweg in Leusden

Deze wandeling over landgoed Den Treek-Henschoten brengt je langs naald- en loofbossen. Over stuifzand, langs zompige graslanden en langs ‘t Vogelwater.

Treeker info punt

Wil je meer weten over landgoed Den Treek-Henschoten? Er is een speciaal ‘Treeker Info Punt’ geopend. Hier vind je meer informatie over de schapen die er grazen, de heide die er groeit. Maar ook over onderwerpen als biodiversiteit, bosbeheer en boshistorie weten ze bij het Treeker Info Punt veel te vertellen. Je vindt het Treeker Info Punt in de schaapskooi aan de Doornseweg 23 in Woudenberg naast Pannenkoekenhuis Bergzicht. Het Treeker Info Punt is dagelijks geopend, evenals het Pannenkoekenhuis Bergzicht.

Tijdens deze wandeling passeer je het vroegere oerbos. Deze wandelroute is goed aangegeven door middel van geel-blauwe markeringen

Alles op een rijtje

4.7/5

Wandelroute

Wandelroute Van ‘t Langeveen tot ‘t Vogelwater

Lengte

5,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats aan Waterlooweg, Leusden (gratis)

Horeca

Treeker Info Punt

Honden

Verboden, over de hele wandelroute

Praktische tips

  • Let goed op, misschien zie je tijdens deze wandeling wel zandhagedissen.
  • Laat de wilde dieren wild blijven; aai ze niet en voer ze niet.
  • Blijf op de wegen en paden en laat geen afval achter in de natuur. Zo werken we samen aan bijzonder landgoed.

Meer inspiratie