Hiken in Noorwegen: de betoverende Preikestolen

D

e Preikestolen, ook bekend als de Preekstoel of Pulpit Rock, is een van de meest gefotografeerde rotsen van Noorwegen. Jaarlijks trekt het honderdduizenden avonturiers aan, en het is geen verrassing waarom. Adembenemende foto's van deze plek vind je op talloze reisblogs en in magazines. Maar de weg naar dit panoramische uitzicht vergt inspanning én voorbereiding. Ik neem je mee op een wandelavontuur over de Preikestolen.

Aan de wandel

Beste tijd om te wandelen

Mei t/m september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Duur (one way)

2 u

De betoverende Preikestolen - een van Noorwegen's meest gefotografeerde rotsen

Je kent ze wel: de foto’s van volle parkeerplaatsen, uitpuilende bussen en wandelaars die in de volle zon van de berg naar beneden wandelen. Als je je wandeling naar de Preikestolen niet goed voorbereid, dan is dit waarschijnlijk het scenario. Mijn ervaring over de Preikestolen was gelukkig heel anders. Heel relaxed eigenlijk – met bijna niemand op de top. Die ervaring gun ik jou ook! In dit artikel geef ik je de beste tips voor jouw hike over de Preikestolen.
Preikestolen hiken in Noorwegen
Preikestolen hiken in Noorwegen

Voorbereiding op de hike Preikestolen - essentiële tips

Vertrek vroeg naar de Preikestolen

Wil je het uitkijkpunt op de Preikestolen bijna voor jezelf hebben, dan is het nodig om extreem vroeg op pad te gaan. Omdat deze hike ontzettend populair is, vertrekken we al midden in de nacht vanuit ons appartement in Stavanger. Om 05.00 uur ‘s ochtends staan we al op de parkeerplaats, en tot onze verrassing zijn we lang niet de enige vroege vogels. Er zijn zelfs al mensen die naar beneden wandelen. Zij hebben een nachtwandeling gemaakt – in het holst van de nacht omhoog geklommen, om vervolgens bij het frisse ochtendgloren weer beneden te zijn.

Parkeermogelijkheden bij Preikestolen

Er zijn twee officiële parkeerplaatsen op ongeveer 1.000 meter afstand van elkaar. Als je wil beginnen aan de hike vanaf de hoofdparkeerplaats (lower parking) bij het startpunt, compleet met alle faciliteiten, is het slim om vroeg te arriveren. Toen wij er in juni waren, was de hoofdparkeerplaats al vóór 09.00 uur vol en moesten bezoekers hun auto op de tweede parkeerplaats (upper parking) zetten, die iets eerder op dezelfde weg ligt. Vanaf beide parkeerplaatsen loopt er een duidelijk pad naar het beginpunt van de Preikestolen hike.

Hoofdparkeerplaats Preikestolen

Het pad vanaf de hoofdparkeerplaats is ongeveer 5 minuten sneller, maar je moet wel iets meer hoogteverschil overwinnen. Kortom, je hoeft je geen zorgen te maken over de parkeerplaats, omdat beide opties elkaar niet veel ontlopen.

Parkeerplaatsen vol

In het hoogseizoen komt het regelmatig voor dat de parkeerplaatsen overdag vol zijn. In dat geval worden ze gesloten door parkeerwachters en gaan ze pas na 1-3 uur weer open. Ondertussen kun je mooi het nabijgelegen Jørpeland verkennen.

Omdat deze hike ontzettend populair is, vertrekken we al midden in de nacht vanuit ons appartement in Stavanger

Preikestolen hiken in Noorwegen

De hike naar de Preikestolen

Informatiecentrum Preikestolen Fjellstue

Vanaf het informatiecentrum bij de Preikestolen Fjellstue begint je avontuur. Hier kan je genieten van een hapje, een drankje en praktische informatie voor de wandeling. De route wordt duidelijk aangegeven met rode T’s, geschilderd op rotsen en paaltjes – een vertrouwde navigatie in Noorwegen.

Pittige startklim

Al direct na het startpunt begin je aan de eerste pittige klim. Vervolgens steek je een veentje over via een houten vlonderpad. Stap voor stap leidt het pad naar de Preikestolen je door een betoverend landschap. Je doorkruist afwisselend bossen, kleine stukken ‘moeras’, langs majestueuze bergmeren en uitgestrekte open vlaktes.

Preikestolen - Niet met de kinderwagen geschikt

Verwacht geen strakke trappen of gebaande wegen die je met een kinderwagen kan bewandelen, want dit avontuur is allesbehalve gewoon. Het pad slingert over oneffen rotsen, waardoor je bij elke stap goed moet kijken waar je je voeten neerzet. Maar juist die uitdaging maakt deze tocht zo bijzonder!

Pulpit Rock Preekstoel hiken in Noorwegen
Pulpit Rock Preekstoel hiken in Noorwegen

Wat kom je tegen op de hike Preikestolen?

Ravijn van Neverdalsskaret

Na ongeveer een uur kom je aan bij een steile ‘trap’ van rotsblokken. Dit is het indrukwekkende ravijn van Neverdalsskaret. Skar betekent zoveel als kloof of ravijn in het Noors. Een aantal jaar geleden was dit stuk behoorlijk uitdagend.

Nepalese sherpa’s op de Preikestolen

Het ravijn was gevuld met glibberige rotsblokken, wat op regenachtige dagen voor bezorgdheid zorgde bij de lokale reddingswerkers. Maar wees gerust, die tijd is nu voorbij. Nepalese sherpa’s hebben met hun kracht en eeuwenoude kennis elk rotsblok zorgvuldig geplaatst. Nu kun je er veilig en wel, weliswaar met wat gehijg, overheen lopen.

Smalle bergpaden

De smalle paden zorgen soms voor een korte wachttijd als je tegenliggers tegenkomt, maar maak je geen zorgen, er wacht halverwege een prachtig bergmeer op je om even op adem te komen of een verfrissende duik te nemen.

Na ongeveer een uur kom je aan bij een steile 'trap' van rotsblokken

Preikestolen hiken in Noorwegen
Preikestolen hiken in Noorwegen

Het hoogtepunt: de majestueuze Preikestolen

Rotsplateau Preikestolen

Na de serene meren verandert het landschap in een indrukwekkend groot rotsplateau, een teken dat je bijna bij dé Preikestolen bent. En dan, op slechts zo’n 100 meter afstand, zie je eindelijk het hoofddoel van je hike: de majestueuze Preikestolen, hoog boven het Lysefjord uittorend en een adembenemend uitzicht over het strakblauwe water.

Lysefjord wandelen

Eenmaal boven aangekomen, volg je het pad dat je via een laatste klimmetje langs 3 kleine meertjes leidt. Over een kaal bergplateau vervolg je je weg, die je tot aan de rand van de afgrond brengt.

Uitzichten Lysefjord

Hier geniet je al van prachtige uitzichten op de Lysefjord! Het pad langs de afgrond is breed, zodat je op veilige afstand van de rand kunt blijven. Op de smalste punten is beveiliging aangebracht. En dan verschijnt plotseling dé rots met haar drie loodrechte wanden, hoog boven de fjord uitstekend!

Plateau Preikestolen

Het bovenvlak is min of meer vierkant en vrij groot (25 x 25 meter). Op het plateau lopen is minder eng dan je misschien zou denken, tenminste als je ver genoeg van de rand vandaan blijft. Let goed op, want er staan geen hekken langs de rand!

Hier geniet je al van prachtige uitzichten op de Lysefjord!

Geheimtip

Voor een onvergetelijke ervaring bij het beklimmen van de Preikestolen in de zomer, vertrek je rond 04.00 uur vanaf de parkeerplaats.

Preikestolen hiken in Noorwegen

Hoe kom je bij de Preikestolen?

Met de auto

Vanuit Stavanger neem je de Ryfylketunnel richting Jørpeland en volg je de borden naar de Preikestolen Fjellstue. De rit duurt ongeveer 40 minuten. Er zijn twee ruime parkeerplaatsen beschikbaar. De hoofdparkeerplaats bevindt zich dicht bij de Fjellstue. Mocht deze parkeerplaats vol zijn, dan is er nog een tweede parkeerplaats iets verderop langs de route. De parkeerkosten bedragen 250 NOK (ongeveer 25€) per auto.

Met een fjordcruise

Voor een complete ervaring kun je de wandeling combineren met een fjordcruise. Vanuit de haven van Stavanger stap je aan boord van de cruiseboot voor een prachtige tocht door de betoverende Lysefjord. Hier kun je de Preikestolen rots bewonderen vanaf het water, terwijl je onderweg geniet van het zicht op wilde geiten, watervallen en grotten.

Preikestolen hiken in Noorwegen
Pulpit Rock Preekstoel hiken in Noorwegen

We maakten deze reis in samenwerking met ANWB. Zoals je van Wereldwijd Wandelen gewend bent, delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.

Alles op een rijtje

4.7/5

Beste tijd om te wandelen

Mei t/m september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Bebording

T – borden

Vertrekpunt

Parkeerplaats Preikestolen

Eindpunt

Plateau Preikestolen

Verschil in hoogte

557 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

2 u

Praktische tips

  • Op de top zijn best veel muggen, het is aan te raden om een flesje anti-muggenspray mee te nemen
  • Er is geen restaurant of toilet onderweg. Neem voldoende eten en drinken mee. En zorg dat je van tevoren hebt geplast.
  • De tocht kan best zwaar zijn – zorg dat je goed bent voorbereid. Neem bijvoorbeeld wandelstokken mee
  • Goede schoenen zijn essentieel! Op sneakers is echt niet verantwoord.

Meer inspiratie