NederlandGelderlandWandelroute Hierdense Beek en Veluwemeer
Wandelen Veluwemeer Hierden Hierdense Beek Roots natuurwandeling

Wandelroute Hierdense Beek en Veluwemeer

E

en tijdje geleden, tijdens een weekendje weg in Brabant, kocht ik het boekje ‘De mooiste vlinder- & vogelwandelingen' van Roots. Een wandelgids die vol staat met de allermooiste wandelingen langs vlinders en vogels in Nederland. Daar wilde ik meer van weten! Wij liepen onze eerste wandeling, uit dit handzame boekje: wandelroute Hierdense Beek en Veluwemeer van 11 km.

Lengte

11 km

Routekleur

Geen, GPS-route

Vertrekpunt en parkeren

Broeksteeg, Hulsthorst (gratis)

Wandelroute Hierdense Beek en Veluwemeer

Alle wandelingen uit de wandelgids van Roots zijn op te zoeken via de website van Wandelnet. Daar staan de wandelingen ook in GPS-bestand. Handig, want ik weet hoe wij zijn met papier. Dat gaat tijdens het wandelen verloren of wordt vies. Met een GPS-wandeling kunnen we ondertussen ook genieten van de omgeving. Daar is over nagedacht!

Veluwemeer wandelen parkeerplaats

De wandelroute Hierdense Beek en Veluwemeer start op de mini-parkeerplaats in Hierden, tegenover de ingang van Landgoed Hulsthorst. Op deze mini-parkeerplaats kunnen maximaal 4 auto’s staan. Iets verderop zou je je auto ook nog gratis kunnen parkeren, je parkeert dan naast de weg.

Met een GPS-wandeling kunnen we ondertussen ook genieten van de omgeving. Daar is over nagedacht!

Veluwemeer wandelen

Wij wandelden de route in omgekeerde volgorde: eerst over het landgoed en door de natuur en als laatste door het dorp. We vonden dit een mooiere optie, omdat we als idee hadden om op de terugweg nog een ijsje of wat lekkers te halen. Dat bleek achteraf slechts een leuk idee, want door het dorp betekende in dit geval: alleen langs práchtige, jaloersmakende huizen. Niet langs een lekkere ijscoman. Helaas!

Moeras en vlonderpad

Enfin. We wandelen het landgoed op, langs het water en door het bos. Na een klein uurtje worden de wandelpaadjes wel erg smal. We wandelen door een soort moeras. Met uitstekende wortels en zo’n smal paadje: goed uitkijken waar je je voeten zet! In de verte doemt een enorm vlonderpad over het moeras op! Wow!

Vlonderpad Hierdense Beek

Het vlonderpad blijkt net nieuw. Want, hij is nog niet volledig af! Daar komen we pas achter als we op het vlonderpad lopen. Hier en daar ligt nog wat hout en materiaal dat de bouwvakkers nodig hebben. Overigens, het gedeelte dat al wel af is, is fantastisch! Wat een uitzicht over de polder. Prachtig!

We wandelen door een soort moeras. Met uitstekende wortels en zo’n smal paadje

beste goedkope wandelschoenen dames
Wandelkleding

10x beste goedkope wandelschoenen dames

Wat zijn de beste goedkope wandelschoenen voor dames? Ben je een enthousiaste wandelaar en zoek je naar wandelschoenen die zowel van goede kwaliteit als betaalbaar zijn? Dan ben je hier op de juiste plek! Bij het verkennen van de prachtige

Lees meer »

Modder in Hierden

Zodra het vlonderpad ophoudt, wandelen we niet meer over comfortabel hout, maar moeten we ploeteren door vacuümzuigende modder. Het vlonderpad wordt nog helemaal afgemaakt over de modderpartijen, maar toen wij er waren, was het helaas een flinke modderpoel. Letterlijk.

Walhalla van vogels

Na onze duik in de modder, gaat de route een paar honderd meter verder over een gedeeld fietspad. Aan beide zijden allemaal weilanden! En ja, het routeboekje heeft gelijk: dit is inderdaad een walhalla van vogels en vlinders. Het is nog vroeg in het seizoen voor vlinders, maar toch vliegen ze hier al flink rond. En ook vogels zijn er in overvloed. Op een gegeven moment zien we zelfs 5 reigers bij elkaar. Erg indrukwekkend!

Verlengen of verkorten?

Na het fietspad (dat overigens breed genoeg is voor tweerichtingsverkeer én wandelaars), komen we uit op een splitsing. Dit is ook direct de splitsing die je voor een keuze laat: maak je de route van 11 km of gaan we voor de route van 7,5 km? Wij kozen voor de 11 km-variant, omdat we zo gecharmeerd waren van de wandelroute langs het Veluwemeer.

En ja, het routeboekje heeft gelijk: dit is inderdaad een walhalla van vogels en vlinders.

Vogels, vlinders en meer langs het Veluwemeer

De verlengingsroute brengt ons verder langs de weilanden. Vogels, vlinders: we zien ze allemaal. Het is een feestje in de lucht en aan de grond. We zien van alles. Van kwetterende vogels en eenden tot schapen, herten en paarden. Het is heerlijk hier langs het Veluwemeer. Wanneer we verder lopen naar het Veluwemeer, wordt onze aandacht getrokken naar een vogelkijkhut, wat een plaatje!

Langs het Veluwemeer naar Hierden

Na de vogelkijkhut is de terugweg aangekomen. We wandelen nu langs het Veluwemeer, door het dorp Hierden, weer terug naar de auto. Een stuk van zeker nog 5 km. Dat was alles behalve saai. We fantaseerden over de boerderijen, wat we zouden doen met zoveel grond en dieren. Het was een feestje om hier te wandelen. Met recht, één van de mooiste vlinder- en vogelwandelingen van Nederland. Dat heeft Roots goed gezien.

Het is een feestje in de lucht en aan de grond. We zien van alles

Wandelen

Alles op een rijtje

4.2/5

Wandelroute

Hierdense Beek & Veluwemeer

Lengte

7,5 of 11 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt

Broeksteeg, Hulsthorst (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Deze wandelroute kan in de natte seizoenen behoorlijk modderachtig zijn. Hoge wandelschoenen zijn in dit soort gevallen geen overbodige luxe 🙂
  • Honden mogen bij deze wandeling mee, maar in verband met de vele wilde dieren moeten ze wel aan de lijn
  • Toen wij hier liepen (voorjaar 2023) was het vlonderpad nog niet helemaal af. Daar zal ongetwijfeld aan verder worden gebouwd; het kan zijn dat je een deel door de modder moet.

Meer inspiratie