hollands glorie

Wandelroute Hilversums Wasmeer, Gooi & Vecht

D

eze wandelroute lang het Hilversums Wasmeer stond al een tijdje op mijn wandellijstje. Dit meer moet een van de mooiste wasmeren zijn van Nederland. Dat moest ik zien! Ik besloot deze wandeling langs het Hilversums Wasmeer in m’n eentje te lopen. Dat was spannend, maar oh zo mooi!

Lengte

8 km

Routekleur

Rood

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Vuursche Dreef – achter NS-station Hollandsche Rading (gratis)

Wandelroute Hilversums Wasmeer

Op een enigszins mistige winterdag in december besluit ik in mijn eentje de wandeling langs het Hilversums Wasmeer te maken. Deze wandelroute stond al een tijdje op mijn lijstje. Mede door de wilde koeien die hier lopen en het (naar verluidt) mooiste wasmeer van Nederland. Daar moest ik heen! 

Genummerde paaltjes

Ideaal aan deze wandeling is dat de wandelroute niet alleen gemarkeerd is met rode pijlen, maar dat de palen ook nog eens genummerd zijn. Voor een wandelaar als ik ideaal. Zo kun je in ieder geval niet verdwalen, haha.

Parkeerplaats Hollandsche rading

Deze wandelroute heet ‘De Zuid’, is 8 km lang en start bij NS-station Hollandsche Rading. Net iets na het tunneltje van het station ligt aan de linkerzijde een kleine parkeerplaats. Ik denk ongeveer goed voor 10 auto’s. Best bijzonder, want ik denk dat je de parkeerplaats voorbij rijdt als je niet weet dat het er zit. Vanaf hier gaat er letterlijk een wereld voor je open. En nog een voordeel: ik heb geen enkele trein gehoord in dit natuurgebied.

Parkeerplaats Hilversums Wasmeer

Vanaf de parkeerplaats is de wandelroute eigenlijk direct al goed aangegeven. Heerlijk voor iemand zoals ik, heerlijk de genummerde palen afstruinen. Vond ik super fijn!

De wandelroute ‘De Zuid’ langs het Hilversums Wasmeer gaat de eerste kilometers door een diep bos

Bossen nabij Hollandsche Rading

De wandelroute ‘De Zuid’ langs het Hilversums Wasmeer gaat de eerste kilometers door een diep bos. Van brede zandpaden tot smalle bospaadjes. Let trouwens in het bos wel goed op de paaltjes, er is een gedeelte waarbij zowel het begin als het eind samenkomt. Daar ben ik de heenweg verkeerd gelopen, ongeveer bij paaltje 18. Verder het bos in heb ik trouwens geen enkel probleem gehad met de paaltjes.

Wilde dieren bij het Hilversums Wasmeer

Na een klein uurtje wandelen door het bos, kom je bij het Hilversums Wasmeer. Dat is ongeveer bij paal 30. Het Hilversums Wasmeer is gezien haar fragiele staat niet te betreden, je passeert het meer vanuit een volledig omheind stuk. Dat maakt het overigens niet minder mooi. Zowel de oevers als het gebied eromheen worden begraasd door wilde koeien en Schotse Hooglanders. Ze vreten het gras op en zorgen ervoor dat er weer nieuwe vegetatie kan groeien. 

Het Hilversums Wasmeer is maar liefst 31 hectare groot en is het meest oorspronkelijke ven van ‘t Gooi

Hilversums Wasmeer

Het Hilversums Wasmeer is maar liefst 31 hectare groot en is het meest oorspronkelijke ven van ‘t Gooi. Het is ontstaan in een natuurlijke laag waar in de loop van de duizenden jaren een ondoorlatende laag is ontstaan. Het meer wordt gevoed door regenwater, waardoor ook het waterpeil per seizoen wisselt. In het drassige gedeelte van het Wasmeer groeit pitrus, een soort kruid die zelfs in zuurstofloze gebieden kan groeien. Langs het ven groeit veenpluis en het vleesetende zonnedauw-plantje. 

In het drassige gedeelte van het Wasmeer groeit pitrus, een soort kruid die zelfs in zuurstofloze gebieden kan groeien

Flora en fauna rondom het Hilversums Wasmeer

Vroeger lag het Hilversums Wasmeer in het midden van uitgestrekte heide. Zoals je tijdens deze wandeling kunt zien, is dat tegenwoordig wel anders. Door onder andere vervuiling en te sterke verzuring verdween de heide. Sinds 1995 is er weer begonnen om de oorspronkelijke heide terug te brengen. Dat gebeurt onder andere door te plaggen en de bosrand terug te dringen. 

Mooiste ven van Nederland

Mede daarom kun je dus ook niet tot aan het Hilversums Wasmeer komen. Het gebied is er nog te kwetsbaar voor. Desalniettemin mag deze op je lijstje hoor. Ik begrijp wel waarom ze dit een van de mooiste vennen van Nederland vinden!

Vroeger lag het Hilversums Wasmeer in het midden van uitgestrekte heide

Alles op een rijtje

3.6/5

Wandelroute

De Zuid, Hilversums Wasmeer

Lengte

8 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Vuursche Dreef – achter NS-station Hollandsche Rading (gratis)

Horeca

Lunchroom Perron Peet

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Honden aangelijnd tijdens het broedseizoen
    (15 maart tot 15 juli) – buiten deze periode mogen honden loslopen
  • Volg de betonnen paaltjes met rode pijlen