hollands glorie

Wandelroute Kroondomein Het Loo – Natuurgebied Rollekoot

D

eze wandelroute door Kroondomein Het Loo en Natuurgebied Rollekoot is een heerlijke herfstwandeling. Je wandelt door meerdere landschappen: van dicht bos met wilde zwijntjes, richting de mooiste sprengen van Nederland en uiteindelijk sluit je deze wandelroute door Kroondomein Het Loo af op de indrukwekkende heidevelden met eeuwenoude grafheuvels.

Lengte

6 km

Routekleur

Rood

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Gortelseweg, Vaassen (gratis)

Rollekoot, Kroondomein Het Loo

Ik hou van wandelen door Kroondomein Het Loo, het is zo’n heerlijk natuurgebied. Elke keer als ik wandel door de Kroondomeinen is het stil. Héél stil. In de bosjes hoor je het geluid van edelherten, wilde zwijntjes steken zomaar over, hoog in de boomtoppen tjilpen diverse vogels. Waar je ook wandelt door Kroondomein Het Loo, je vindt overal dezelfde rust. En dus wandelen we vandaag – op een zonnige herfstdag – door Natuurgebied Rollekoot. Een natuurgebied van Kroondomein Het Loo waar we nog niet eerder hebben gewandeld.

Wandelen Rollekoot en Motketel

Natuurgebied Rollekoot in Kroondomein Het Loo is een gebied dat zich vooral kenmerkt door haar sprengen en beekjes. Dit ‘gebiedje’ staat ook wel bekend als De Motketel. Je zou daarbij misschien denken aan iets onheilspellends, zoals een verhaal van vroeger met ketels en heksen. Hoewel men vroeger wel degelijk geloofde in de de Witte Wieven, betekent Motketel zoveel als ‘luchtbel van grondwater’. 

Het borrelt en preutelt

Hier borrelt het regenwater uit het Veluwemassief de sprengen in. Als je hier een gat graaft, komt het grondwater vanzelf omhoog. Dat is waarom er ook zoveel prachtige beekjes en sprengen te zien zijn in de Motketel. Een prachtig stukje natuurlijk binnen Kroondomein Het Loo.

Je zou daarbij misschien denken aan iets onheilspellends, zoals een verhaal van vroeger met ketels en heksen

Wildreservaat Kroondomein Het Loo

Een deel van het bos van de Rollekoot en de Motketel is bestemd als reservaat, dat betekent dat hier de natuur haar vrije natuur mag gaan. Dieren, planten, bloemen en schimmels kunnen alleen hier leven in zo’n stabiel leefmilieu. Hier wordt bijvoorbeeld geen hout geoogst. En ook blijven dode bomen liggen, omdat ze als leefmilieu dienen voor veel planten en dieren.

Rollekoot

In vroegere tijden (grofweg tussen 1600 en 1800 n.Chr.) was stromend water natuurlijk een goudmijn, je kon er bijvoorbeeld watermolens laten draaien door de kracht van het water. Dat is ook precies wat hier gebeurt is. Het water werd gebruikt voor de aandrijving van watermolens, wasserijen en papierfabrieken. Met watermolens werd het water gebruikt om onder andere te malen, pletten, snijden, hameren en natuurlijk om te wassen. Tot op de dag van vandaag werken nog veel mensen uit de omgeving van Vaassen in wasserijen.

Verdwenen motketels

Veel watermolens zijn door de tand des tijds helaas verdwenen. Bij Kasteel de Cannenburgh in Vaassen vind je nog steeds één van die watermolens. Deze watermolen is in 2009 gerestaureerd. Neem gerust eens een kijkje!

Een deel van het bos van de Rollekoot en de Motketel is bestemd als reservaat, dat betekent dat hier de natuur haar vrije natuur mag gaan

Grafheuvels Kroondomein Het Loo

Op het laatste gedeelte van deze wandelroute door Natuurgebied Rollekoten op Kroondomein Het Loo, kom je uit bij de grafheuvels. Sommige van die grafheuvels loop je zo voorbij, anderen zijn aangegeven met bordjes. Op de heidevelden tref je oude vliegdennen en jeneverbesbomen. 

Voor wie waren de grafheuvels?

In de prehistorie werden de doden begraven of gecremeerd in kuilen onder de grafheuvels. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan door archeologen of de grafheuvels alleen voor de elite waren of misschien ook voor één gemeenschap. In de graven werden vaak aardewerken bekers, sieraden of bijvoorbeeld vuurstenen messen mee begraven.

Het water werd gebruikt voor de aandrijving van watermolens, wasserijen en papierfabrieken

Witte wieven op de Veluwe en Kroondomein

De Witte Wieven zijn een lokaal spookverhaal. Ze vinden hun oorsprong in de witte nevels op heidegronden, die met een beetje fantasie lijken op dolende geesten. De verhalen van de Witte Wieven uit de vroegere Germaanse tijd zijn bewaard gebleven, vooral in streekverhalen op de Veluwe. Op het Kroondomein dacht men vroeger dat de Witte Wieven in de grafheuvels en hunebedden woonden. En dat ze midden in de donkere nachten dansten over de heide of in het bos. Het klinkt als een spannend sprookjesverhaal. Maar echt zeker weten? Dan zullen we nooit 😉 

Op het laatste gedeelte van deze wandelroute door Natuurgebied Rollekoten op Kroondomein Het Loo, kom je uit bij de grafheuvels

Alles op een rijtje

4.1/5

Wandelroute

Wandelroute Kroondomein Het Loo, Rollekoot

Lengte

6 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Natuurgebied Rollekoot (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Het grootste gedeelte van de Kroondomeinen zijn gesloten van 15 september t/m 25 december. Deze wandelroute door Natuurgebied Rollerkoot is het hele jaar toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang
  • Kom je wilde dieren tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 25 meter afstand. Zeker als er kleintjes bij zijn.

Meer inspiratie