hollands glorie

Wandeling Vijverroute in Baarn, Hooge Vuursche

D

eze wandeling over de Vijverroute is een kleine snack op de langere wandelingen. Ik ben graag op zoek naar de allermooiste wandelroutes die je (in je eentje) kan maken. Soms ben ik daar wel een halve dag mee bezig. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit ook komt omdat ik geen autorijbewijs heb - alle wandelingen die ik in m’n eentje maak zijn dus goed te bereiken met het OV. Weet je dat ook 😉

Lengte

5 km

Routekleur

Wit

Vertrekpunt en parkeren

P-plaats, Hilversumsestraatweg 16a (gratis)

Heb je weleens van de Hooge Vuursche gehoord? Ik in ieder geval niet, en dan woon ik nog aardig in de buurt.

Sinds anderhalve maand hebben we Joep in huis, een kleine kokoni-mix pup. Hij brengt heerlijk veel leven in de brouwerij. En dus namen we Joep mee op wandeling naar de Vijverroute: op de Hooge Vuursche in Baarn. Een heerlijke wandelroute die veel wordt gebruikt door hondenbaasjes. 

De Vijverroute; Hooge Vuursche of Lage Vuursche?

Het is maar waar je je druk om kan maken, maar deze Vijverroute gaat over de Hooge Vuursche. De Hooge Vuursche is onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Iedereen kent de Lage Vuursche – als natuurgebied of van de heerlijke pannenkoeken. Maar heb je weleens van de Hooge Vuursche gehoord? Ik in ieder geval niet, en dan woon ik nog aardig in de buurt. 

Koninklijke lange lanen, eenmanspaadjes en knusse slingerpaadjes.

De Hooge Vuursche is een bosgebied met een paleisachtig landhuis met geometrische tuin. Ook wel bekend als Kasteel de Hooge Vuursche lll, twee eerdere landgoederen zijn verwoest. Dit landgoed is gebouwd in 1907, voor de 30 jaar jongere vrouw van de eigenaar. De rest van het landgoed is in handen van Staatsbosbeheer en maakt onderdeel uit van Boswachterij De Vuursche (1200 hectare groot).

Vijverroute Baarn, bekend hondenlosloopgebied

De Vijverroute in Baarn is (deels) een losloopgebied voor honden. Het zal je dan ook niet verbazen dat je hier veel honden(baasjes) tegenkomt. Overigens is het ook een mooie wandelroute om in je eentje te maken, het bos is niet dichtbegroeid en je loopt tussen mooie laantjes door. De Vijverroute is 5 kilometer lang en gemarkeerd met witte pijlen.

Op de Hooge Vuursche wisselen loofbomen en dennenbossen zich elkaar af. Het is heerlijk wandelen hier. Koninklijke lange lanen, eenmanspaadjes en knusse slingerpaadjes. Hier en daar vind je in het bos een ‘verloren’ weilandje. Oorspronkelijk was de Hooge Vuursche één grote woeste vlakte vol bos. Het ‘Vuursche’ komt van het Middelnederlandse ‘Furst’, dat zoveel betekent als ‘woud’. 

Vijverroute: pannenkoekvijver en kruisvijver

het dat ik tijdens deze wandeling op 30 centimeter sneeuw liep. Foto’s van medewandelaars in andere seizoenen laten mij zien dat dit gebied misschien nog wel mooier is in de lente of zomer.

Tijdens deze route kom je in ieder geval langs de pannenkoekvijver en de kruisvijver. De pannenkoekvijver heeft de toepasselijke naam gekregen omwille van haar vorm. Een ronde vijver met aan de zuidzijde een sloot, als een steel van de pannenkoekenpan. In de vijver zelf vind je een eilandje, volledig begroeid. 

De kruisvijver komt van zijn vorm: een kruisvormige vijver die vroeger in het zicht lag van het eerste kasteel de Hooge Vuursche (gebouwd tussen 1780 en 1790), dat in 1815 is afgebroken.

Hoe witter de wereld, hoe mooier de natuurgeluiden. Onze gesprekken tijdens het wandelen worden meermaals ‘verstoord’ door hamerende spechten.

Bijzondere natuur Vijverwandeling

De natuur tijdens deze Vijverwandeling is kenmerkend voor deze regio: hier en daar heeft het een koninklijk tintje. Lange rijen Amerikaanse eiken en dubbelloof – en zeldzame varensoort die groeit aan de randen van de waterpartijen. Het is een feestje om hier te mogen wandelen, al moet ik eerlijk zeggen dat de sneeuw ook veel van mijn zicht wegneemt. 

Hoe witter de wereld, hoe mooier de natuurgeluiden. Onze gesprekken tijdens het wandelen worden meermaals ‘verstoord’ door hamerende spechten. Volgens Staatsbosbeheer moeten alle vier in ons levende spechtensoorten (groene specht, zwarte specht, grote bonte specht en kleine bonte specht) hier leven. Een natuurlijk intermezzo, op deze koude winterdag. Ben zelden zo fijn geïnterrumpeerd. 

Prachtige wandeling over de Hooge Vuursche, vlakbij de Lage Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug

Een natuurlijk intermezzo, op deze koude winterdag. Ben zelden zo fijn geïnterrumpeerd. 

Alles op een rijtje

3.8/5

Wandelroute

Vijverroute

Lengte

5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt / Parkeren

P-plaats, Hilversumsestraatweg 16a (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, los en aangelijnd

Praktische tips

  • Een deel van de route is hondenlosloopgebied, als wandelaar kun je dus veel (andere) honden tegenkomen.
  • De wandeling is aangegeven met witte paaltjes.