hollands glorie

Wandelen Wageningse Bovenpolder, Rijnvallei

D

e Wageningse Bovenpolder is een prachtig natuurgebied om door te wandelen. Onontdekt, ruig, hier en daar met wilde koeien en paarden. Een geliefd natuurgebied voor diverse vogelsoorten. Eenden en ganzen in overvloed. In en boven het water foerageren vogels als visdiefje, fuut en dodaars. De stuwwallen van de Rijn rijzen op langs de rivier. Het is een stukje uniek oevergebied. Een wandelroute langs de grillige uiterwaarden van de Nederrijn. Een typisch Hollands rondje langs de velden en het (lage) water van de Wageningse Bovenpolder.

Lengte

5 km

Routekleur

Bruin/wit

Vertrekpunt en parkeren

Kruising Aan de Rijn en Veerweg in Wageningen (gratis)

Wageningse Bovenpolder wandelen

De Wageningse Bovenpolder ligt zo tussen Rhenen en Wageningen, tegen de Nederrijn aan. Een herkenbaar gebied voor liefhebbers van uiterwaarden, want o.a. natuurgebied de Blauwe Kamer heeft hier veel weg van. Deze wandelroute over Wageningse Bovenpolder typeert zich door grote vlaktes, golvende hoogtes en slingerende natuurpaadjes.

Wandelen Wageningse Bovenpolder

Het mooie aan deze wandelroute door de Wageningse Bovenpolder vond ik persoonlijk dat je door middel van aangegeven doorsteekjes ook andere wandelroutes kunt maken. Je kunt het zo zien: er is één aangegeven bruine route van 5 km door het gebied uitgezet, die je kunt verlengen of verkorten door de witte doorsteekjes. Ik zou je zeker adviseren één van de doorsteekjes te nemen. Deze zijn een stuk avontuurlijker dan het standaard bruine pad.

Startpunt Wageningse Bovenpolder

Deze wandelroute start aan de Veerweg in Wageningen. Je kunt je auto gratis parkeren aan de fietsstraat (auto’s toegestaan, maar te gast). Let even op waar je je wandeling start, want door de witte doorsteekjes kan het een beetje lastig zijn om het startpunt te vinden. Het handigste is om wanneer je de Veerweg op rijdt, dan je auto te parkeren en het eerste pad te nemen aan je linkerhand. 

Laat je afval thuis

Dit pad is gekenmerkt door een klaphek, waarbij je ook direct de waarschuwingsborden voor Schotse Hooglanders ziet. Deze leven hier. Daarom wordt het ook erg gewaardeerd als je je afval achterlaat in de prullenbakken aan het begin van het natuurgebied. Zo zorgen we er samen voor dat de Wageningse Bovenpolder zo schoon mogelijk blijft. Voor mens, dier en milieu.

Vooral in het voorjaar is het hier een komen en gaan van prachtige gevleugelde vrienden

Vogels en dieren in de Wageningse Bovenpolder

Hier in Wageningse Bovenpolder leven nog veel meer dieren dan enkel wilde paarden en koeien. Door de grote variatie tussen rietland, kreken, geulen, wilgenbosjes en stukken grasland is het een geliefd natuurgebied door diverse dieren. Denk bijvoorbeeld aan de steltlopers: zwart/witte vogels, op lange poten met hun herkenbare rode snavel. Of de grutto: met zijn roodbruine borst en witte buik ook goed te zien hier.

Voorjaarsvogels

Vooral in het voorjaar is het hier een komen en gaan van prachtige gevleugelde vrienden. Behalve de grutto en de steltlopers kun je ook de kievit, oeverloper en tureluur vinden. Vooral tijdens het voorjaar, tijdens de trekperiode. Sommige vogels broeden hier in Wageningse Bovenpolder. Andere vogels trekken door naar het hoge noorden en komen later in het jaar weer terug. 

Ijsvogeltjes en de roerdomp

Ook buiten het hoogseizoen van de vogels, kun je natuurlijk nog veel meer moois tegenkomen. In dit deel van de uiterwaarden zie je vaker de ijsvogel, roerdomp, eenden en reigers. Meer naar het oosten van Wageningse Bovenpolder spot je weer vaker de grote karekiet. En als je goed kijkt, zie je ook sporen van de bever die hier leeft.

Sommige witte doorsteekjes zijn dan gesloten om de vogels rust te bieden

Broedseizoen op de Wageningse Bovenpolder

Omdat de Wageningse Bovenpolder zo’n geliefd gebied is voor de meest prachtige vogels, wordt deze op sommige plekken tijdens het broedseizoen afgesloten. Deze periode loopt van 15 maart t/m 15 juli. 

Alleen wandelen op de onverharde hoofdwegen

Tijdens het broedseizoen worden sommige stukken van de Wageningse Bovenpolder afgesloten: je wandelt dan alleen op de ‘hoofdwegen’. Sommige witte doorsteekjes zijn dan gesloten om de vogels rust te bieden. Wanneer de vogels verstoord worden tijdens het broedseizoen, zullen ze het nest in de steek laten en mislukt de voortplanting van de vogels. Dat is natuurlijk erg spijtig. Daarom is die rust zo belangrijk.

Voormalige steenfabriek ‘De Bovenste Polder’

In de Wageningse Bovenpolder vind je ook een voormalige steenfabriek. Net zoals bij de Blauwe Kamer. Niet gek, want de klei uit de Rijn was van uitstekende kwaliteit om harde straatstenen van te bakken. De steenfabriek draagt nog steeds de naam ‘De Bovenste Polder’, het huidige gebouw dateert van 1923. Maar al in 1846 werd er in dit gebied klei uit het water gehaald om steen van te bakken. Sinds 2000 heeft de voormalige steenfabriek de status van Rijksmonument.

Wil je de Wageningse Bovenpolder eens vanaf een andere kant bekijken?

Safarischip De Blauwe Bever

Wil je de Wageningse Bovenpolder eens vanaf een andere kant bekijken? Reserveer dan een plekje op het safarischip ‘De Blauwe Bever’. De vaarten duren 2,5 uur en zijn opgebouwd uit 3 fases: 45 minuten heenvaren, 45 minuten excursie en weer 45 minuten terug varen. De gids vertelt je uitvoerig over de rivier, de dieren, de oevers en andere bijzonderheden.

De gids vertelt je uitvoerig over de rivier, de dieren, de oevers en andere bijzonderheden

Alles op een rijtje

4.1/5

Wandelroute

Wageningse Bovenpolder, Rijnvallei

Lengte

5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Kruising Aan de Rijn en Veerweg in Wageningen (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Kom je Schotse Hooglanders of konikpaarden tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 20 meter afstand. Zeker als er kleintjes bij zijn.
  • Deze route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Meer dan de helft van de route is onverhard en heuvelachtig.
  • In natte periodes kan de Wageningse Bovenpolder erg zompig zijn, dan zijn hoge en waterdichte wandelschoenen aan te raden.

Meer inspiratie