hollands glorie

Wandelroute Aardschoten, Kroondomein ‘t Loo

N

atuurgebied Kroondomein Het Loo is populair bij veel wandelaars. En dat is niet zonder reden. In Kroondomein Het Loo heb je vaak (zonder al teveel moeite) zicht op allerlei wilde dieren als wilde zwijnen en edelherten. Op naar het Kroondomein, op naar de wilde dieren!

Lengte

5,5 km

Routekleur

Groen

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Kampsteeg, Hoog Soeren (gratis)

Wandelroute Kroondomein Het Loo, Aardschoten

In Kroondomein Het Loo zijn diverse wandelroutes uitgezet. Je zou grofweg kunnen zeggen dat het Kroondomein bestaat uit twee natuurgebieden: 1) Het Paleispark en 2) Koninklijke Houtvesterij het Loo. Deze wandelroute Aardschoten gaat door de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. 

Aardschoten Veluwe

Deze wandelroute Aardschoten bevindt zich in de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Een bijzonder bosgebied, want dit natuurgebie is het grootste aaneengesloten bosgebied en een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Je vindt de Koninklijke Houtvesterij zo ongeveer ten westen van Apeldoorn. In totaal is de Koninklijke Houtvesterij maar liefst 9700 hectare groot. 

Nu zijn we niet vies van wandelen in de regen, maar wel als er ook onweer bij komt kijken.

Wandelroute Aardschoten

Voor deze wandelroute door Kroondomein Het Loo parkeren we de auto op de parkeerplaats Kampsteeg in Hoog Soeren. Het valt ons op dat deze parkeerplaats goed staat aangegeven, in tegenstelling tot vele andere parkeerplaatsen in het Kroondomein. Dat scheelt weer zoeken!

Wandelen in de regen

En hoewel het zonnetje in mei schijnt, hangen er letterlijk donkere wolken boven ons. Nu zijn we niet vies van wandelen in de regen, maar wel als er ook onweer bij komt kijken. Hmm.. Dat wordt een spannende wandelroute. En onze PR verbreken denk ik, haha. Deze wandeling van 5 km wordt een snelle!

Mooiste wandelingen Kroondomein Het Loo
Gelderland

Kroondomein Het Loo: de mooiste wandelingen

Kroondomein Het Loo is een natuurgebied op de Veluwe, geliefd door de prachtige natuur en de vele wilde dieren die je hier tegenkomt. Het Kroondomein Het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland, bestaande uit de Koninklijke Houtvesterij Het

Lees meer »

Wandelen door Kroondomein Het Loo

Vanaf de parkeerplaats in Hoog Soeren staat de wandeling eigenlijk perfect aangegeven. We volgen de groene paaltjes vanaf hier, de wandeling is 5,5 km lang volgens de bordjes. Een kakofonie van vogelgeluiden barst los, in de hoogte horen we een specht hameren. In de bomen verderop vliegen kleinere vogels op en af. Het is duidelijk voorjaar, de natuur leeft weer!

De natuur praat

De wandeling wisselt zich in hoog tempo af. We wandelen over brede zandpaden en kleine bospaadjes. Langs hoge stapels omgezaagde boomstammen en prachtige uitkijkjes over groene velden. Behalve het geluid van de zingende vogels, horen we niets. De natuur praat. We luisteren aandachtig, kijken met veel plezier. Het is een cadeautje om zo van de natuur in Kroondomein Het Loo te genieten.

We wandelen over brede zandpaden en kleine bospaadjes. Langs hoge stapels omgezaagde boomstammen en prachtige uitkijkjes over groene velden.

Wandelen in onweer

We hadden nog uren kunnen zitten, op ons prachtige plekje in de overzichtelijke bossen van het Kroondomein. Klein detail: we vergaten de donkere wolken. De laatste kilometers hebben we dan ook op sneltempo gewandeld. Hoewel dat de wandeling niet minder mooi maakte, hebben we helaas geen wilde dieren gezien. 

Voor de volgende keer

Persoonlijk vind ik dat niet erg. Reden genoeg om een volgende keer terug te komen; met goed weer en een lekker zonnetje. Met vogelgeluiden en lekker weer. Met de prachtige natuur en met een beetje geluk wilde dieren. Ik heb er nu al zin in!

Kroondomein Het Loo gesloten

Een groot gedeelte van de Kroondomeinen zijn gesloten van 25 september t/m 25 december. Hoewel er een aantal uitzonderingen te benoemen zijn. Waaronder deze wandeling door Aardschoten. De wandelroute Aardschoten is het gehele jaar toegankelijk. Ook wanneer de rest van het Kroondomein gesloten is.

We hadden nog uren kunnen zitten, op ons prachtige plekje in de overzichtelijke bossen van het Kroondomein.

Alles op een rijtje

3.8/5

Wandelroute

Aardschoten, Kroondomein Het Loo

Lengte

5,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Kampsteeg, Hoog Soeren (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Wil je wilde dieren als edelherten en wilde zwijnen zien? Kom dan bij voorkeur in de ochtend na zonsopgang of vlak voor zonsondergang. Dan kom je vrijwel zeker wilde dieren tegen.
  • De paaltjes zijn eigenlijk overal goed aangegeven, maar het kan zijn dat je soms wat moet zoeken. De paaltjes kunnen weleens in de hoge begroeiing staan.
  • Op zoek naar de mooiste wandelroutes in Kroondomein Het Loo? Bekijk dan hier de top 5.

Meer inspiratie