avontuurlijk wandelen

Hiken in Frankrijk: Lac du Gaube in de Franse Pyreneeën 

A

ls je in de Franse Pyreneeën bent, mag je Lac du Gaube écht niet overslaan. Kraakhelder bergwater, kabbelende meertjes, bulderende watervallen en een Frans zomerzonnetje. Wie wil dit nou niet? Lac du Gaube in de Franse Pyreneeën moet absoluut op je bucketlist staan. Ik vertel je graag waarom.

Beste tijd om te wandelen

April tot september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Duur (one way)

3 uur

Hiken in Frankrijk: Lac du Gaube

Lac du Gaube is een bergmeer in de Franse Pyreneeën dat al eeuwig bekend staat om één van de mooiste plekken in de regio. Het meer wordt gevoed door de gletsjers van de Vignemale, met 3.300 meter de hoogste top in de Franse Pyreneeën waarvan je de flanken verderop in het dal kunt zien liggen. Lac du Gaube inspireerde de grootste romantische dichters van de vorige eeuw, zoals Victor Hugo tot Georges Sand. 
Lac du Gaube hiken in Frankrijk
Lac du Gaube hiken in Frankrijk

Lac du Gaube en Pont d’Espagne

Lac du Gaube ligt in het hart van het Nationaal Park van de Pyreneeën: in Pont d’Espagne. Vrij vertaald: de brug naar Spanje. Deze brug is ook direct de ingang naar Lac du Gaube. Eigenlijk heb je twee opties om naar Lac du Gaube te komen: wandelend of met de stoeltjeslift.

Wandelend naar Lac du Gaube

Parkeer je auto (€) bij de parkeerplaats van Pont d’Espagne en wandel de heuvel op. Dit wandelpad ligt aan de GR10; een bekende hike in de Franse Pyreneeën. Je wandelt onder de stoeltjeslift, door de bossen omhoog. Dit is een vrij steile, maar voor geoefende wandelaars prima te bewandelen route. Het is ongeveer 1 tot 1,5 uur wandelen naar de poort van Lac du Gaube.

Met de stoeltjeslift

De stoeltjeslift bestaat eigenlijk uit twee etappes: je kunt ervoor kiezen om beide etappes met de stoeltjeslift te gaan, of één van de twee te wandelen. De eerste etappe is heel prima te bewandelen, je bent dan ongeveer 15 minuutjes onderweg. Ook met de stoeltjeslift ben je deze tijd kwijt én heb je een fantastisch uitzicht over de regio. In totaal duurt het liftje 30 minuutjes voor een enkele reis. Na het tweede liftje is het nog 15 minuutjes wandelen naar de poort van Lac du Gaube.

De stoeltjeslift is geopend van begin juni tot eind september.

Je wandelt onder de stoeltjeslift, door de bossen omhoog

Lac du Gaube hiken in Frankrijk

Een glinsterende parel

Via een vlak pad kom je uiteindelijk uit om het pad dat je leidt naar Lac du Gaube. De glinsteringen van het water zie je al van ver! Het is oprecht misschien wel één van de meest romantische plekken van de Pyreneeën. Het kabbelende water, het gevoel van alleen op de wereld… Dit was echt oprecht mijn meest favoriete plek van de Franse Pyreneeën. Wat een prachtplek!

Hiken langs het meer

Je kunt helaas niet om Lac du Gaube wandelen, daarvoor zitten de bergen teveel ‘in de weg’ 😉 Wat wel kan, en wat zeker aan te raden is, is een halve ronde om het meer. Je wandelt dan aan de rechterzijde van Lac du Gaube naar de overkant. Vaak tref je daar schapen die in de weide grazen. Je vindt er ook een klein strandje, waar het heerlijk is om je wandelschoenen even uit te doen om te genieten van het (ijskoude) bergwater. Heerlijk! 

One way back

Om terug te gaan, moet je dezelfde weg weer afleggen. Aan de oevers van Lac du Gaube, aan de kant waar je het meer ook bent opgelopen, vind je Hôtellerie du lac de Gaube. Goed voor een toiletpauze of een goede lunchpauze. Zeker als je nog terug gaat hiken naar de parkeerplaats is een goede, stevige lunch aan te raden.

De glinsteringen van het water zie je al van ver!

Lac du Gaube hiken in Frankrijk
Lac du Gaube hiken in Frankrijk

Pont d’Espagne en haar watervallen

Pont d’Espagne is nu het vertrekpunt naar het heerlijk verfrissende bergmeer en het hart van de Franse Pyreneeën. Maar vroeger dit een oude pastorale route die de handel met Spanje mogelijk maakte. Het is een stenen brug die de Gave de Marcadau overgaat, tot het punt waar hij samenkomt met de Gave de Gaube. Pont d’Espagne ligt ongeveer op 1500 meter hoogte. Naast de Pont d’Espagne vind je ook de indrukwekkende watervallen, die zowel via de stoeltjeslift als wandelend perfect te zien zijn.

Cauterets in de Franse Pyreneeën

Mocht je na deze wandeling nog energie hebben, bezoek ook zeker het dorp Cauterets waar Pont d’Espagne en Lac du Gaube onderdeel van zijn. Het dorp is historisch, biedt veel mogelijkheden voor liefhebbers van spa-oorden en kent diverse fijne restaurantjes. Ook leuk: op korte afstand vind je bedevaartsoord Lourdes en het Cirque de Gavarnie.

Je kunt helaas niet om Lac du Gaube wandelen, daarvoor zitten de bergen teveel ‘in de weg’ 😉

Lac du Gaube hiken in Frankrijk
Lac du Gaube hiken in Frankrijk

Meer tips voor je reis naar Frankijk

Alles op een rijtje

4.6/5
Beste tijd om te wandelen April tot september Moeilijkheidsgraad Gemiddelde wandeling – niveau 2 Bebording Borden ‘Lac du Gaube’ Vertrekpunt Parkeerplaats Puntas Car Park (€) Eindpunt Lac du Gaube Verschil in hoogte 264 meter hoogte Duur van startpunt tot eindpunt (one way) 3 u

Praktische tips

  • Er zijn twee stoeltjesliften naar de Lac du Gaube; je kunt ze alletwee nemen, één van de twee of geen enkele. Dan wandel je naar boven.
  • Je parkeerplek is gratis als je beide liftjes naar boven neemt.
  • Kaartjes voor de liftjes koop je online of bij de kassa van de parkeerplaats bij Pont d’Espagne.

Meer inspiratie