hollands glorie

Wandelroute Ginkelse Heide en Airborne Monument, Ede

O

p de Ginkelse Heide is het heerlijk wandelen voor natuur- en geschiedenisliefhebbers. De Ginkelse Heide is vooral bekend vanwege de rol in Operatie Market Garden: een gewaagd plan van de geallieerden om het oosten van Nederland in 1944 te bevrijden. Het bleek een desastreus plan, 7500 jonge mannen vonden er in amper een paar maanden tijd de dood. Met deze kennis wandelen we 7 kilometer langs de heide en door het bos. Een prachtige wandeling. Ik werd er stil van.

Lengte

6,4 km

Routekleur

Witte paaltjes met rode driehoek

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Schaapskooi Ginkelse Heide, Ede

Het bleek een desastreus plan, 7500 jonge mannen vonden er in amper een paar maanden tijd de dood.

Wandelroute Ginkelse Heide in Ede

De Ginkelse Heide is een prachtig uitgestrekt natuurgebied bij Ede. Je kunt hier het hele jaar door naar hartelust wandelen. Op de Ginkelse Heide leven veel wilde dieren als edelherten, wilde schapen en vossen. Je startlocatie voor wandelingen op de Ginkelse Heide is de schaapskooi, direct in het zicht langs de Verlengde Arnhemseweg (de N224).

Op 17 september 1944 sprongen er boven de Ginkelse Heide 2.200 parachutisten uit de lucht.

De Ginkelse Heide is naast de prachtige natuur natuurlijk ook bekend vanwege de historisch belangrijke luchtlandingen in 1944. Op 17 september 1944 sprongen er boven de Ginkelse Heide 2.200 parachutisten uit de lucht. Het was vanwege Operatie Market Garden, een poging om de bruggen bij Arnhem te veroveren en het oosten van Nederland te bevrijden. Tegenwoordig is de Ginkelse Heide een militair oefenterrein. Later in deze wandelblog vertel ik je daar meer over.

Wandeling over de Ginkelse Heide

We zijn de wandeling gestart bij de Schaapskooi van Ede,  langs de Verlengde Arnhemseweg (de N224). Op de parkeerplaats zie je meteen de wandelborden staan van de diverse wandelingen die hier starten. Wij hebben de paaltjeswandeling Ginkelse Heide gevolgd, van 6,4 km. Deze staat perfect aangegeven door middel van witte paaltjes met een rode driehoek. Hier start tevens ook Klompenpad Kreelsepad van 14 km.

Diverse wandelmogelijkheden op de heide

Bij de parkeerplaats heb je twee mogelijkheden om de wandeling te starten: je kunt rechtdoor lopen langs de heide of de wandeling starten door de bossen. In beide gevallen is de wandeling perfect aangegeven en wandel je langs dezelfde punten, maar dan net in omgekeerde volgorde. Wij zijn gestart in de bossen en kwamen daarmee pas op het einde langs het lange pad van de heide.

Wandeling door historisch Ede

De wandeling door de bossen en over de Ginkelse Heide is echt prachtig te noemen. Je wandelt afwisselend door de dichte bossen, dan over stuifzand en door heide door en vervolgens langs de immense heide. De wandeling gaat heuvel op en heuvel af, het is niet moeilijk voor te stellen dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebeurd is.

Hoogtepunten tijdens deze wandeling over de Ginkelse Heide

De wandelroute over de Ginkelse Heide volgt grotendeels door bos, langs de Mechelse Kuil, langs de grote picknickplaats en langs de kampvuurkuil terug naar de Schaapskooi.

Airborne Monument en Operatie Market Garden

De Ginkelse Heide ken je ongetwijfeld van de bekende luchtlandingen in 1944. Op 17 september 1944, op de start van Operatie Market Garden zijn hier 2.200 parachutisten geland op de Ginkelse Heide. Het was een gewaagde poging om de bruggen bij Arnhem te veroveren. De geallieerde vliegers bombardeerden het zuidelijke gedeelte van Ede, met als doel om de kazernes waar Duitse militairen zaten te raken. Helaas kwamen veel bommen door slecht weer en navigatiefouten niet terecht op de kazernes, maar op woonwijken in Ede. Door deze fouten vielen er 69 burgerslachtoffers. 

Herdenkingsdienst Operatie Market Garden

Elk jaar in september wordt deze dag herdacht op de Ginkelse Heide. Elk jaar springen er 2.200 militairen uit de lucht om de luchtlandingen van toen te herbeleven. De dappere strijders die voor onze vrijheid vochten worden op deze dag herdacht. Elk jaar worden ook de laatste veteranen uit deze tijd uitgenodigd om bij de Airborne Luchtlandingen te zijn.

De geallieerde vliegers bombardeerden het zuidelijke gedeelte van Ede, met als doel om de kazernes waar Duitse militairen zaten te raken.

Landmark ‘Vensters op het Verleden’

Ter ere van de bijzondere luchtlandingen, is er in september 2019 een landmark gepresenteerd. Dit is het landmark ‘Vensters op het Verleden’. De zes meter hoge stalen ‘vensters’ met figuren beelden uit wat er op de Ginkelse Heide in 1944 is gebeurd. Op de informatieborden voor het landmark vind je hier veel informatie over deze fatale dag en over de honderden parachutisten.

Droppings van parachutisten

Op de achtergrond van het venster zie je de droppings van andere parachutisten en materiaal. Bijzonder aan dit monument is dat de parachutist op ware grootte is afgebeeld. Je kunt oog in oog staan met de helden van toen.

Schaapskooi Ginkelse Heide

Op en rond de heide vind je twee schaapskooien. De kleinste daarvan staat in het zicht van de Ginkelse Heide, tegenover restaurant Juffrouw Tok. De kans is groot dat je tijdens je wandeling de schapen op de heide tegenkomt. Er is ook een grotere schaapskudde, verdeeld over twee schaapskooien, deze staan diep in de Eder bossen. 

Schaapskooien Ede steunen

Wil je de schaapskooien steunen? Voel je vrij de kooien te steunen in hun doel. De Stichting Vrienden van de Edese Schaapskudden vertellen je graag meer over de kooien. Of kom gezellig naar één van de ‘lammetjesdagen’, traditioneel in het voorjaar en tijdens het schaapscheerdersfeest (de tweede zaterdag van juni).

Bijzonder aan dit monument is dat de parachutist op ware grootte is afgebeeld. Je kunt oog in oog staan met de helden van toen.

Alles op een rijtje

3.7/5

Wandelroute

Ginkelse Heide

Lengte

6,4 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Schaapskooi Ginkelse Heide (gratis)

Horeca

Juffrouw Tok, Ede

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • De Ginkelse Heide is tegenwoordige een militair oefenterrein, er worden doordeweeks weleens oefeningen uitgevoerd. Wees hier bewust van.
  • Langs de Ginkelse Heide kan het tijdens de periode van dodenherdenking, bevrijdingsdag en tijdens 17 september erg druk worden.
  • Er kunnen schapen los lopen op de heide, honden moeten daarom aan de lijn.