avontuurlijk wandelen

Hiken in Luxemburg: lokale wandelroute W7 in Müllerthal

hiken luxemburg mullerthal w7 Schiessentümpel Stairway Mëllerdall
W

elkom bij hike w7 in het Müllerthal, een betoverende bestemming in Luxemburg waar de natuur tot leven komt en de schoonheid van het landschap je adembenemend achterlaat. Of je nu een avontuurlijke wandelaar bent of gewoon wilt genieten van een rustige wandeling, de lokale wandelroute W7 is een perfecte keuze om de verborgen schatten van Müllerthal te ontdekken.

Beste tijd om te wandelen

Hele jaar

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Duur (one way)

1,5 uur

Hiken in Luxemburg: w7 Mullerthal

Deze hike w7 door het Mullerthal is het meest bekend onder avontuurlijke gezinnen. Deze route is met 10 km een stuk langer dan bijvoorbeeld de eveneens bekende hike B2. Hike W7 is een route die je zeker niet moet onderschatten, de lengte en de stevige heuvels zijn best pittig als je dit niet gewend bent. Geen route voor heel jonge kinderen.

Start W7 Mullerthal

Deze hike W7 start bij het Touristcenter Heringer Millen. Voor het bezoekerscentrum zijn meer dan voldoende parkeerplaatsen waar je de auto gratis kunt parkeren. Het bezoekerscentrum is een goede plek om heerlijk te lunchen na afloop. En als je nog moet plassen, is dit de plek. Op de rest van de route zijn geen toiletten.

Hike W7 Mullerthal

Deze hike W7 door het Mullerthal brengt je eerst door het dorpje heen. De eerste 10 minuten volg je het water, dat je eerst een stuk het bos in brengt. De eerste klim is meteen de zwaarste van de wandeling! Zet je hier zeker even schrap voor, want hier moet je zeker even je kracht voor gebruiken. Je stijgt zeker een tiental meter. En dat op een modderige ondergrond, waar als het heeft gerend, spekglad is!
hiken luxemburg mullerthal w7 Kallektuffquell
hiken luxemburg mullerthal w7 Schiessentümpel waterval

Route door de rotsen

Nadat je deze eerste beklimming hebt gehad, brengt de route van hike W7 je over de rotsen door het bos. De rest van de route is niet bijzonder zwaar. Zo af en toe zitten er kleine klimmetjes in, maar zeker niet zo intensief als deze. De route brengt je naar een aantal highlights, die op een fijn wandeltempo prima te bewandelen zijn.

Omleiding W7

Wij liepen op de hike W7 in het voorjaar van 2023. Op dat moment waren ze herstelwerkzaamheden aan het uitvoeren aan deze route. De herfststormen van het jaar daarvoor hadden flinke modderstromen veroorzaakt. Die op hun beurt er weer voor hebben gezorgd dat sommige stukken onbegaanbaar en ronduit gevaarlijk werden. We hebben dus een stukje ‘afgesneden’ door de omleiding.
beste goedkope wandelkleding wandelbroeken wandelschoenen
Wandelbroeken

De beste goedkope wandelkleding voor dames en heren

Beste wandelkleding voor dames en heren Wandelen is een geweldige activiteit om te genieten van de natuur, fysiek actief te zijn en de geest te ontspannen. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of net begint, het dragen van de juiste wandelkleding is essentieel voor comfort, bescherming en prestaties.

Lees meer »

Stil bos skelet van de Loschbourmann

De omleiding van hike W7 heeft ons overigens wel langs alle prachtige plekken gebracht. Je wandelt eerst door een prachtig bos. Ik heb niet eerder zoveel stilte gehoord in een bos. De dieren en vooral de vogels waren flink aanwezig, maar voor de rest. Zelfs het kraken van onze wandelschoenen op de bladeren hoorde je nog. Fantastisch! Een heerlijk plaatje om te verdwalen in het magische bos.

Hike W7 is een route die je zeker niet moet onderschatten, de lengte en de stevige heuvels zijn best pittig

hiken luxemburg mullerthal w7 Schiessentümpel Stairway Mëllerdall

Vlonderpad hike w7 Kallektuffquell

De route van hike W7 brengt je daarna via de rand van het bos en idyllische paadjes naar de Kallektuffquell. Dat is overigens nog wel een stukje wandelen. Want eerst moet je door het bos en weer een flink stuk klimmen de rotsen op. Dit is zeker een stuk van 45 minuten waarin je door het bos wandelt. 

Kallektuffquell Mullerthal

Na een klein uurtje kom je uit bij Kallektuffquell. In de tijd dat wij er waren, lag het vlonderpad er uit. Mocht je wel het vlonderpad over mogen: doe dat zeker. Want je loopt 600 meter lang over het water naar de Kallektuffquell toe. Een fantastisch mooie route. Je hebt ook de mogelijkheid om (net als wij) erbovenlangs te wandelen. Net zo mooi!

Kalktufbron

Kallektuffquell betekent eigenlijk ‘kalktufbron’. In deze vallei van de Zwarte Ernz stroomt kristalhelder water naar beneden. Het water stroomt naar beneden via een prachtig, bijna schilderij-achtig plaatje naar beneden. Het is absoluut een bijzondere bezienswaardigheid, maar toch wordt deze plek niet veel bezocht. In de zomer mag je je voetjes ook heerlijk laten afkoelen in het (steen)koude water. Voor ons was het veel te koud, haha!

In deze vallei van de Zwarte Ernz stroomt kristalhelder water naar beneden

hiken luxemburg mullerthal w7 Heringer Millen
hiken luxemburg mullerthal w7 Heringer Millen

Stairway Mëllerdall Mullerthal w7

Via de trappen omhoog, lopen we verder. Naar de laatste highlights van deze hike W7: de Schiessentümpel waterval en Stairway Mëllerdall / Schiessentümpel trap. Eerst de Schiessentümpel trap, ook wel bekend als Stairway Mëllerdall. Want deze Stairway Mëllerdall joekel zie je echt van ver al in het landschap opdoemen! Een enorme trap van vele tientallen treden. Uniek, want al het hout komt uit de regio.

Schiessentümpel waterval Mullerthal

Zodra je de Stairway Mëllerdall / Schiessentümpel trap af bent gelopen, volg je het water. Je komt dan vanzelf uit bij de Schiessentümpel waterval. Deze waterval is echt het icoon geworden van het Mullerthal. En dat is niet zonder reden. Hij ligt aan de weg, is makkelijk te bereiken en is werkelijk een plaatje!

Schiessentümpel

Het is vaak wat drukker bij de Schiessentümpel waterval. Je bent ook bijna weer bij het einde van deze hike W7, dus als je dit vervelend vindt, kun je hier langs lopen. Ik zou je aanraden zeker even te wachten bij de waterval. Het is echt een idyllisch plaatje!

Terug bij de auto

Na een kleine 15 minuutjes sta je weer bij de auto. Je komt nog even langs het cafe, waar je na deze wandeling heerlijk kunt lunchen én plassen. Want na een aantal uur hiken in het Mullerthal was er één ding waar ik echt niet mee kon wachten: plassen! Haha. Een prachtige hike W7 in het Mullerthal was dit!

Naar de laatste highlights van deze hike W7: de Schiessentümpel waterval en Stairway Mëllerdall / Schiessentümpel trap

hiken luxemburg mullerthal w7 Schiessentümpel
hiken luxemburg mullerthal w7 Kallektuffquell

We maakten deze reis in samenwerking met ANWB. Zoals je van Wereldwijd Wandelen gewend bent, delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.

Meer tips voor je reis naar Luxemburg

Alles op een rijtje

4.2/5

Beste tijd om te wandelen

Hele jaar

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Bebording

W7

Vertrekpunt

Parkeerplaats Touristcenter Heringer Millen (gratis)

Eindpunt

Parkeerplaats Touristcenter Heringer Millen (gratis)

Verschil in hoogte

361 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

1,5 u

Praktische tips

  • Let er op dat er op deze hike W7 een omleiding ingesteld kan zijn; de borden geven meer info
  • Ga voordat je hier gaat hiken nog ff naar het toilet bij het café, op de rest van de route is geen toilet

Meer inspiratie