avontuurlijk wandelen

Hiken in Luxemburg: Route B2 in het Mullerthal, Berdorf

H

iken in Luxemburg op hike B2: dat is hiken door super smalle kloven, indrukwekkende heuvels en hoge rotswanden. En dat alles op nog geen 5 uur rijden van Utrecht. Daarom zijn we een lang weekend naar Luxemburg. Hiken, genieten van de prachtige natuur en op ontdekking door het Mullerthal. Onze eerste stop: Berdorf, hike B2. Het startpunt voor deze avontuurlijke route door het Mullerthal.

Beste tijd om te wandelen

Hele jaar

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Duur (one way)

1,5 uur

Hiken in Luxemburg, B2 Mullerthal

Het Müllerthal is een echt paradijs voor wandelliefhebbers en natuurliefhebbers. Met zijn unieke geologische kenmerken, zoals diepe kloven, pittoreske watervallen en imposante rotspartijen, biedt deze regio een onvergetelijke ervaring voor avonturiers van alle niveaus. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen wandeling door weelderige bossen of een uitdagende trektocht langs steile kliffen, het Müllerthal heeft voor elk wat wils.

Hike B2 Mullerthal

De hike begint in Berdorf – een klein dorpje in het Mullerthal. Berdorf is echt hét hart van het Mullerthal. Er zijn hier echt prachtige hikes te maken en deze hike B2 door het Mullerthal is daar één van. Het is misschien wel de bekendste hike door het Mullerthal. Dus als je aan deze hike wil beginnen, loont het om voor 10u te starten.
hiken luxemburg mullerthal b2 berdorf

Mullerthal Luxemburg hiken B2

De hike B2 is gemarkeerd met bordjes waarop ‘B2’ staat. Soms staat er een geschilderde versie op de bomen. De route is overigens erg goed bewegwijzerd, dus hoewel je in een omgeving bent waar verdwalen makkelijk kan, hoef je je daar geen zorgen over te maken op deze route.

Bezoekerscentrum Berdorf

De hike B2 start bij het bezoekerscentrum. Je kunt je auto eenvoudig parkeren voor het bezoekerscentrum. Er zijn niet veel parkeerplaatsen, maar vaak nog genoeg ruimte als je vroeg in de ochtend start. De route is origineel 4,2 km, maar is uit te breiden met allerlei highlights zoals de Raiberhiel (rovershol).

Hike B2 Berdorf Mullerthal

De route brengt je eerst over een enorme stalen brug, het moeras over. De brug is zeker honderd meter lang. Een prachtig moment om foto’s te maken! En zeker wanneer je geen mede-wandelaars om je heen hebt, is het hier heerlijk rustig. Geniet nog even van het recht op wandelen. Straks lukt dat niet meer.

Smalle kloven Mullerthal

Al snel nadat je de brug gepasseerd bent, zie je de eerste kloven al opdoemen. Hoge rotswanden doemen op in het landschap. Soms zo dicht tegen elkaar aan, dat je amper een meter bewegingsruimte hebt. Ben je erg claustrofobisch? Dan zou ik je aanraden om er omheen te wandelen. 

De brug is zeker honderd meter lang. Een prachtig moment om foto’s te maken!

Mullerthal hiken

De route gaat verder. Smalle paden, traptreden omhoog en dan weer omlaag. Overal waar je kijkt, zijn er indrukwekkende rotspartijen. De een nog hoger dan de andere. Soms stroomt er een klein beekje onder je door en soms moet je even flink klimmen over (glibberige) stenen. Het is een waar avontuur!

Hike b2 Mullerthal

Na een klein uurtje wandelen, over glooiende heuvels en door indrukwekkende kloven, kom je uit bij de Raiberhiel. Hier zie je een bordje staan ‘tussen de rotsen door’. Als je nauwe ruimtes geen probleem vindt, waag je er zeker aan! Het is een ervaring die je echt niet gauw meer gaat vergeten.

Raiberhiel hiken

De Raiberhiel is een grot, die meteen al heerlijk smal start. Nog geen meter breed, en daar moet je doorheen. Heb je een zaklamp bij de hand? Die heb je namelijk wel echt nodig! Het is hier pikdonker. En het mooiste, ietsje verder moet je plat op je buik onder de rotsen door. Fantastisch met kinderen! Als volwassene moet je vooral niet ál te groot zijn…

Smalle paden, traptreden omhoog en dan weer omlaag. Overal waar je kijkt, zijn er indrukwekkende rotspartijen.

hiken luxemburg mullerthal b2 berdorf
hiken luxemburg mullerthal b2 berdorf

Adlerhorst b2 hike

Na dit heerlijke avontuurlijk wandel je verder. Verderop heb je kans om de rotsen op te lopen. Je zal bordjes tegenkomen met ‘uitzichtpunt’. Volg deze zeker, want je hebt daar echt fantastisch uitzicht over het Mullerthal! Dit is het uitzichtpunt Adlerhorst (Arendsnest). Je kunt je wel voorstellen hoe dat eruit ziet. Oprecht, heel erg mooi. Zeker met helder weer kijk je zo een paar kilometer verder.

Overhangende rotsen

Nadat je over de Adlerhorst bent gewandeld, kom je langs de overhangende rotsen van Heroldt. Dit zijn een aantal rotsen die letterlijk overhangen. Je moet het maar durven, want er staat een bankje onder waar je heerlijk kunt relaxen. Ik durfde het niet, veel te bang dat de rotsen naar beneden zouden komen, haha.

Einde van de hike B2 Mullerthal

De route gaat verder. Je loopt smalle trappen af, door smalle grotten en indrukwekkende bossen. Het laatste gedeelte van de route is het minst avontuurlijk. Je wandelt een stuk uit het bos, over een asfaltweg weer terug naar waar de auto staat. Als je bij het bezoekerscentrum aankomt, zit je rugzak weer vol met nieuwe ervaringen!

Beste reistijd hiken in Luxemburg

De beste reistijd voor hiken in Luxemburg is eigenlijk het hele jaar. In de winter kun je prachtige wandelingen maken door een sprookjesachtig decor met sneeuw. In de herfst is het landschap gehuld in prachtige kleurschakeringen. Hiken in Luxemburg in de lente is het beste seizoen. Het is er dan nog heerlijk. ‘s Zomers is het een stuk drukker in Luxemburg, maar nog steeds de beste reistijd in Luxemburg.

Nog geen meter breed, en daar moet je doorheen. Heb je een zaklamp bij de hand? Die heb je namelijk wel echt nodig!

hiken luxemburg mullerthal b2 berdorf raiberhiel
hiken luxemburg mullerthal b2 berdorf

We maakten deze reis in samenwerking met ANWB. Zoals je van Wereldwijd Wandelen gewend bent, delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.

Meer tips voor je reis naar Luxemburg

Alles op een rijtje

4.5/5

Beste tijd om te wandelen

Hele jaar

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Bebording

B2

Vertrekpunt

Parkeerplaats VVV en Toerisme Berdorf (gratis)

Eindpunt

Parkeerplaats VVV en Toerisme Berdorf (gratis)

Verschil in hoogte

368 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

1,5 u

Praktische tips

  • Op deze route is een zaklamp handig, zeker als je grotten door wil
  • Stevige wandelschoenen zijn door heel Luxemburg aan te raden!
  • Hier en daar kan deze route glibberig zijn, hou daar rekening mee

Meer inspiratie