avontuurlijk wandelen

Hiken in België: Fietsen door de Bomen

K

om hiken in België, door het unieke project op 10 meter hoogte ‘Fietsen door de Bomen’. Dat klinkt gek, fietsen en hiken in één zin. Laat je er niet door tegenhouden, want dit fietspad op bijzondere hoogte is meer dan prima te bewandelen. Je hebt weinig last van fietsers, in het bos is het heerlijk rustig. Ruik de dennen, raak de boomtoppen aan. Fietsen door de Bomen, maar dan wandelend!

Beste tijd om te wandelen

Hele jaar

Moeilijkheidsgraad

Toeristisch wandelen – niveau 1

Duur (one way)

1 u

Hiken in België: Fietsen door de Bomen

Door een dubbele cirkel op 10 meter hoogte staan en boomtoppen kunnen aanraken. Dat klinkt tof, toch? Het is dan ook niet zonder reden dat je hier letterlijk in hogere sferen belandt. Zie de eekhoorntjes van boomtop naar boomtop springen, hoor de vogeltjes fluiten of spot je misschien een hert?
Hiken Belgie Fietsen door de Bomen
Hiken Belgie Fietsen door de Bomen

Wat is Fietsen door de Bomen?

Fietsen door de Bomen is een uniek project in België, waarbij je tot tien meter hoogte kunt staan. Een fietsbeleving die je ook goed kunt bewandelen. De paden zijn breed, niet al te steil en zelfs met hond te bewandelen. Fietsen door je Bomen vind je in Bosland; het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen. Door dit unieke bouwwerk worden mensen en natuur met elkaar verbonden.

Zie de eekhoorntjes van boomtop naar boomtop springen, hoor de vogeltjes fluiten of spot je misschien een hert?

Hiken Belgie Fietsen door de Bomen

Iconische fietsbrug

Deze iconische fietsbrug in Bosland is oprecht één van de leukste wandelingen in ‘plat’ België die ik heb gemaakt. Het pad brengt je geleidelijk aan tot een hoogte van 10 meter, op een lengte van 700 meter. De rechte palen waar de constructie op staat symboliseren de stammen van de dennenbomen. 

Loop met de klok mee

Je kunt het pad in twee richtingen lopen, al zou ik je aanraden om het pad rechtdoor te nemen. Op die manier wandel je met de klok mee. Voor het uitzicht maakt het overigens weinig uit; beide richtingen zijn prachtig!

Deze iconische fietsbrug in Bosland is oprecht één van de leukste wandelingen in ‘plat’ België

Hiken Belgie Fietsen door de Bomen
Hiken Belgie Fietsen door de Bomen

Waar ligt Fietsen door de Bomen?

De unieke fietsbrug van Fietsen door de Bomen ligt aan knooppunt 272 van het fietsroutenetwerk in natuurgebied het Pijnven in Bosland. Op die manier kun je Fietsen door de Bomen onderdeel laten uitmaken van een grotere fietstocht. Wil je deze route bewandelen? Dan is het handig om je auto gratis te parkeren op de dichtstbijzijnde parkeerplaats van ‘Parking Bosland Pijnven’ (Kiefhoekstraat 20). 

Fietsen door het Water

Waar je bij Fietsen door de Bomen op 10 meter hoogte wandelt, kun je ook door het water fietsen. Zonder waterfiets dan hé. Op zo’n 30 km van Fietsen door de Bomen, vind je Fietsen door het Water. Van hetzelfde project, met dezelfde unieke belevenis. Bij Fietsen door het Water fiets je 200 meter dwars door een vijver. Het pad brengt je van de ene oever naar de andere. Ook hier kun je perfect wandelen. 

Waar je bij Fietsen door de Bomen op 10 meter hoogte wandelt, kun je ook door het water fietsen

Hiken Belgie Fietsen door de Bomen
Hiken Belgie Fietsen door de Bomen

Meer tips voor je reis naar België

Alles op een rijtje

4.3/5
Beste tijd om te wandelen Hele jaar Moeilijkheidsgraad Toeristisch wandelen – niveau 1 Bebording Geen Vertrekpunt Parkeerplaats Parking Bosland Pijnven Eindpunt Fietsen door de Bomen Verschil in hoogte 10 meter hoogte Duur van startpunt tot eindpunt (one way) 1 u

Praktische tips

  • Vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n 20 minuutjes lopen naar de iconische fietsbrug van Fietsen door de Bomen
  • De hele wandeling van de parkeerplaats naar de brug en weer terug is +/- 5 km
  • De brug is altijd open, het hele jaar door en is gratis te bezoeken
  • Honden zijn aangelijnd toegestaan op de brug en door het bos
  • Hoewel de brug niet erg druk is, moet je als wandelaar natuurlijk wel even letten op de fietsers

Meer inspiratie