hollands glorie

Wandelroute Kennemerduinen (Ingang Bleek en Berg)

D

eze wandelroute door de Kennemerduinen start bij de ingang van Bleek en Berg. Een prachtige wandeling door de Noord-Hollandse duinen, langs Schotse Hooglanders en glinsterende meren. Met indrukwekkende uitzichtpunten die naar de zee leiden. Een prachtige wandelroute door de Kennemerduinen!

Lengte

6 km

Routekleur

Groen

Vertrekpunt en parkeren

Ingang Bleek en Berg, Kennemerduinen (€)

Wandelen Kennemerduinen - Ingang Bleek en Berg

Dit is een prachtige wandelroute over de Kennemerduinen, met 6 km niet bijzonder lang. Wel een heerlijke wandeling door de duinen! Er zijn diverse ingangen naar de Kennemerduinen. Deze wandelroute start bij Ingang Bleek en Berg – tussen Santpoort-Zuid en Bloemendaal in. 

Oosterplas, Starreberg en Grote Vlak

Je komt tijdens deze wandeling over de Kennemerduinen langs de Oosterplas en langs het uitzichtpunt de Starreberg. Daarna gaat de wandelroute weer over de Grote Vlak, om bij de parkeerplaats weer uit te komen.

Kennemerduinen wandelen

Vanaf de Ingang Bleek en Berg vertrek je het bos in. Net zoals vele bossen bij de duinen is het hier ook heuvel op, heuvel af. Flinke kuitenbijters! Zeker op een warme zomerdag kan het hier flink warm in het stuifzand worden. Zorg dat je goed stevig schoeisel draagt, want niet alleen stuifzand vind je hier. Ook uitstekende boomwortels en wandelroutes de duinen op. 

Net zoals vele bossen bij de duinen is het hier ook heuvel op, heuvel af

Wandelen Kennemerduinen - wilde dieren

Nadat je het bos gepasseerd bent, kom je uit bij een wildhek. Dit zorgt ervoor dat de wilde dieren die hier leven, niet het gebied uit kunnen. Er leven hier Schotse Hooglanders en Koniks (paarden). Ze zorgen ervoor dat het gebied constant begraasd wordt. De duinen zijn namelijk op veel plekken dichtgegroeid met grassen en struiken, waardoor allerlei planten en dieren in het open duinlandschap verdwijnen. Door de komst van de grote grazers wordt deze dichtbegroeiing tegengegaan. 

Grote grazers op de Kennemerduinen

Kom je een Schotse Hooglander of Konikpaard tegen? Geniet van de ontmoeting maar blijf op minimaal 25 meter afstand. Zeker als er kleintjes bij zijn. Het vaakst worden de grote grazers gezien langs de Oosterplas of het Grote Vlak.

Er leven hier Schotse Hooglanders en Koniks (paarden)

Oosterplas wandelen

Verderop kom je bij de Oosterplas. Een fantastisch mooi meer, glinsterend in het indrukwekkende duinlandschap. Zeker op zonnige dagen kun je de reflectie terugzien in het stille wateroppervlak. En met een beetje fantasie kun je je ook zomaar voorstellen dat je in het buitenland staat! 

Wat is de Oosterplas?

De Oosterplas is afgegraven voor zandwinning voor Haarlem. In de zomer kun je hier zwemmen en spelen. Een heerlijk water om lekker in af te koelen! Ook in de winter is het hier heerlijk vertoeven. Ik heb mij laten vertellen dat er in koude winters ook op geschaatst is. Wat een plaatje!

Uitzichtpunt Starreberg

Nadat je de Oosterplas bent langsgelopen, kom je uit bij uitkijkpunt Starreberg. Een kleine klim omhoog, maar deze geeft je een prachtig panorama over de Kennemerduinen. Met goed helder weer kun je een heel eind kijken:

  • In het oosten zie je de overgangen van de binnenduinrand;
  • In het midden kun je goed de duinstruwelen vinden van de Kennemerduinen;
  • En in het zuiden zie je overduidelijk de zee, zo indrukwekkend!

Een fantastisch mooi meer, glinsterend in het indrukwekkende duinlandschap

Grote Vlak Kennemerduinen

Nadat je uitzichtpunt Starreberg op bent geweest komt de Grote Vlak. Hier heb je dikwijls kant op grote grazers zoals Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Dit stuk natuurgebied stond vroeger helemaal vol met duindoorns. Maar helaas door een brand in 1996 is het nu helemaal kaal en groots. Duindoorns kunnen namelijk slecht tegen brand. 

Terug naar de parkeerplaats

Daardoor is het nu één grote indrukkende vlakte. Al heb ik mij ook afgevraagd hoe het eruit zou hebben gezien met de duindoorns. Misschien komt dat nog in de toekomst. Vanaf dit punt loop je weer terug naar de parkeerplaats Ingang Bleek en Berg van de Kennemerduinen.

Waar parkeren Ingang Bleek en Berg?

Deze wandelroute over de Kennemerduinen start bij de parkeerplaats van Ingang Bleek en Berg. Deze parkeerplaats is een betaalde parkeerplaats, speciaal voor wandelaars. Op rustige dagen, zou je je auto ook kunnen parkeren bij de hockeyclub (gratis parkeren) of aan de Bergweg (gratis parkeren). Houd er wel rekening mee dat er regelmatig mensen sporten op de sportclub, zij mogen geen hinder ondervinden van de vele auto’s. Voor een overzicht van de parkeertarieven, kijk op de website van PWN.

Een kleine klim omhoog, maar deze geeft je een prachtig panorama over de Kennemerduinen

Alles op een rijtje

4.3/5

Wandelroute

Wandelroute Kennemerduinen

Lengte

6 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Ingang Bleek en Berg, Kennemerduinen (€)

Horeca

Geen

Honden

Verboden, ook niet aangelijnd

Praktische tips

  • Kom je wilde dieren tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 25 meter afstand. Zeker als er kleintjes bij zijn
  • Op deze wandelroute zijn honden helaas verboden, om de kwetsbare natuur te beschermen

Meer inspiratie