hollands glorie

Wandelroute Fort Asperen – Nieuwe Hollandse Waterlinie

L

open langs Linies is een wandelroute langs onder andere Fort Asperen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze wandeling door West-Betuwe is het allermooiste in het vroege voorjaar, wanneer de bloesems bloeien en de wilde dieren uit hun schuilplaatsen komen. Lopen langs linies, de naam klinkt al mooi. De wandeling zelf is nog veel mooier!

Lengte

8 km

Routekleur

Geen, GPS-route

Vertrekpunt en parkeren

Fort Asperen, Acquoy

Fort Asperen, lopen langs linies

Als je weleens van de Nieuwe Hollandse Waterlinie hebt gehoord, heb je wellicht ook weleens van Fort Asperen gehoord. Het is één van de bekendere forten die Nederland rijk is. Ons land staat vol met forten uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze wandelroute neemt je mee door de Betuwe, langs dijken, batterijen en het GEOfort. Door waterrijk gebied en door eeuwenoude geschiedenis.

Fort Asperen Betuwe

Water is in onze hele geschiedenis een bedreiging geweest. En soms, hebben we het ook als onze vriend in kunnen zetten. Want omdat we zo omringd zijn met water, waren we al vroeg in de geschiedenis kennis van het inzetten van water. En zo komt het dat we bij dreigend trommelvuur onze velden en weilanden met water konden laten vollopen. 

Inunderen: vollopen met water

Dit proces noemen we inunderen. Het komt erop neer dat er een flinke laag water in de weilanden kwam. Het onderwater gelopen land was te ondiep voor boten en schepen. En weer te diep voor militairen, voertuigen en paarden. Een listige overstroming die ervoor zorgde dat een militaire aanval voorkomen kon worden. Niet voor niets wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie het grootste rijksmonument van Nederland genoemd.

Water is in onze hele geschiedenis een bedreiging geweest

Nieuwe Hollandse Waterlinie: bescherming

Grofweg kun je zeggen dat de deze vernuftige waterlinie loopt van Muiden tot de Biesbosch, 80 kilometer lang en soms wel 5 tot 7 kilometer breed. Over de hele linie zijn 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen en ontelbaar veel betonnen bunkers en schuilplaatsen te vinden. Uiteindelijk allemaal om de randstad te beschermen: ook toen al ons politieke, economische en financiële hart.

Het onderwater gelopen land was te ondiep voor boten en schepen. En weer te diep voor militairen, voertuigen en paarden

Doorgezaagde bunker (Bunker 599 of Groepsschuilplaats 599)

Wij zijn deze wandelroute iets eerder gestart, namelijk bij de Doorgezaagde Bunker in Culemborg. Weggedoken in de weilanden langs de Diefdijk in de gemeente Culemborg, exact op de grens tussen de provincies Utrecht en Gelderland vind je de doorgezaagde bunker – ook wel Bunker 599 genoemd. Eén van mijn favoriete plekken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, door de combinatie van historie en kunst. Deze bunker was oorspronkelijk een groepsschuilplaats, gebouwd in 1940 en doorgezaagd in 2010. 

Zagen, zagen, wiede wiede wagen

Het doorzagen van deze bunker duurde maar liefst vier weken. Want zelfs met een diamantzaag was het metersdik gewapend beton een massieve tegenstander. Via de trap vanaf de dijk loop je door de twee uitgezaagde delen van de bunker naar beneden. Het pad vervolgt zich over de meterslang houten vlonderpad op het water. De kolossale houten palen op de vlonders geven aan hoe hoog het water stond in tijden van inundatie.

Wandelroute Fort Asperen

Fort Asperen en Fort bij de Nieuwe Steeg liggen tegenover elkaar aan de Linge. Je wandelt dan ook via oude waaiersluizen en via de grasdijk langs de bekende rivier. Je wandelt over rustige weggetjes naar de Nieuwe Zuiderlingedijk. Kijk niet gek op als je ineens een reeks batterijen, schuilplaatsen en inundatiesluizen ziet. 

Lunch bij Fort Asperen

Deze wandelroute begint en eindigt bij Fort Asperen. Ideaal, want bij Fort Asperen kun je tegenwoordig ook heerlijk lunchen! En mocht je een bezoekje willen brengen in het fort: van mei t/m september zijn er exposities van hedendaagse kunst in Kunstfort Asperen.

Eén van mijn favoriete plekken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, door de combinatie van historie en kunst

Flora en Fauna op de Betuwe

Tijdens deze wandelroute door de Betuwe en langs Fort Asperen, wandel je op sommige plekken door ruig terrein. Een lange broek tegen de brandnetels en heesters is aangeraden. Draag ook zeker hoge wandelschoenen, want hier in de uiterwaarden van de Linge kan het na het regenseizoen behoorlijk zuigen met modder. Maar dan kun je ook wel echt de allermooiste vogels spotten. Bijvoorbeeld de zeldzame blauwborst. Of de bruine kiekendief.

Bezoeken van de forten

Wil je na deze wandeling nog de forten bezoeken? Dat kan! Het Geofort (vroeger bekend als Fort bij de Nieuwe Steeg) is gigantisch groot en biedt avontuur voor jong en oud over het thema navigatie. Het is een heerlijk museum voor kinderen, waar ze meer leren over de geschiedenis. Fort Asperen is te bezoeken van mei t/m september. Je vindt er dan exposities van hedendaagse kunst.

Meer informatie over de forten

Een lange broek tegen de brandnetels en heesters is aangeraden. Draag ook zeker hoge wandelschoenen

Alles op een rijtje

4.1/5

Wandelroute

Lopen langs linies – Fort Asperen

Lengte

8 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Fort Asperen, Acquoy (gratis)

Horeca

Fort Asperen, Acquoy

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Vanaf de Doorgezaagde Bunker naar Fort Asperen is het nog even rijden. Je kunt het ook wandelen, maar ik zou het als een leuke autostop zien.
  • Deze wandelroute is het mooiste in de lente. Dan staan de bloesems prachtig in bloei!

Meer inspiratie