hollands glorie

Wandelroute Duursche Waarden in Olst-Wijhe, Overijssel

I

n de Overijsselse gemeente Olst-Wijhe, tussen Deventer en Zwolle, vind je de Duursche Waarden. De Duursche Waarden is een natuurgebied van 120 hectare groot waar je echt je ogen uitkijkt! Je vindt hier een wiebelende drijfbrug, een uitkijktoren over de IJssel, een oude steenfabriek met vleermuizen, vele Schotse Hooglanders én een trekveer over de IJssel. Genoeg te beleven!

Lengte

8 km

Routekleur

Rood en blauw

Vertrekpunt en parkeren

Infocentrum IJssel den Nul, Olst

Wandelroute Duursche Waarden, Overijssel

Eén van de meest ondergewaardeerde provincies van ons land, als je het mij vraagt: Overijssel. Veel mensen kennen de Sallandse Heuvelrug wel als mooie wandelbestemming, maar gelukkig is er nog zoveel ander moois te vinden in Overijssel. Zoals hier, in de streek Salland. Hier vind je de Duursche Waarden. Een dynamisch natuurgebied waar de natuur en de IJssel vrij spel hebben. 

De IJssel geeft en neemt

Dat robuuste karakter vind je dan ook overal terug langs de Duursche Waarden. De rivier geeft en neemt, soms zelfs met geweld. Zeker in de wintermaanden kun je erop rekenen dat de IJssel (bijzonder) hoog staat. Soms zelf zo hoog, dat niet alleen de uiterwaarden overstromen, maar ook lagere delen van Overijsselse steden zoals Deventer.

Na het drijfbruggetje leidt de wandelroute je over drassige velden en het ooibos.

Wandelroute Duursche Waarden

Elke wandeling over de Duursche Waarden begint bij Informatiecentrum IJssel Den Nul in Olst. In het informatiecentrum vind je meer informatie over de grillen van het water of drink je na je wandeling over de Duursche Waarden je welverdiende kopje thee. Een aan te raden wandelroute is de ‘Ruige Route’: een combinatie van de rode (3 km) en de groene (5 km) route. Je komt dan langs alle hoogtepunten van de Duursche Waarden. 

Wiebelend drijfbruggetje

Vanaf het Informatiecentrum loop je allereerst het wiebelende drijfbruggetje over. Als je – net als ik – niet zo’n goede oriëntatie hebt, zou ik je zeker aanraden om je vast te houden. Maar pas op voor de kleine spinnetjes aan het touw 🙂 Na het drijfbruggetje leidt de wandelroute je over drassige velden en het ooibos. Na de vaste brug volgt een verhard pad richting de oude steenfabriek. Dat is een korte route, dwars door de modder, langs allerlei mooie kotwilgen. De toren van de steenfabriek is trouwens over de hele route goed te zien, dus verdwalen kan zeker niet!

Oude steenfabriek Duursche Waarden

Zodra je eenmaal het bos gepasseerd bent, zie je de oude steenfabriek (en tevens staatsmonument) Fortmond al opdoemen. Hier werd van 1828 tot 1976 steen gebakken met de klei uit de IJssel. De oude ringovens van tientallen meters lang en zeker 5 meter hoog dateren uit 1919 en zijn nog steeds goed zichtbaar – tegenwoordig een veilige leefplek voor vleermuizen. Bovenin de 40 meter hoge schoorsteen is een nestgelegenheid voor de slechtvalk gemaakt, één van de grootste soorten valken en veel gezien in deze regio.

Bovenin de 40 meter hoge schoorsteen is een nestgelegenheid voor de slechtvalk gemaakt

Uitkijktoren Duursche Waarden

Naast de oude Steenfabriek Fortmond staat de uitkijktoren. De uitkijktoren op de Duursche Waarden bestaat uit twee delen: er is één trap omhoog en één trap naar beneden. Dat is best handig, want zo hoef je elkaar niet te treffen op de smalle treden. Op het bovenste plateau heb je fantastisch uitzicht over de Overijsselse uiterwaarden. Rechts de niet te missen steenovens en de schoorsteen, links de wilde natuur van de Duursche Waarden. 

Kozakkenveer over de IJssel

Voor je ligt – van 1 april tot 1 oktober – het Kozakkenveer. Een wandel- en fietsveer dat je naar de andere kant van de IJssel brengt. Het Kozakkenveer ligt er in het naseizoen uit en dat is niet zonder reden. Dan staat de IJssel te hoog om naar de overkant te komen.

Rechts de niet te missen steenovens en de schoorsteen, links de wilde natuur van de Duursche Waarden. 

Natuurgebied Duursche Waarden

De Duursche Waarden zijn niet altijd zo dynamisch en mooi geweest. Vanaf 1989 is dit gebied heringericht door Staatsbosbeheer, met als doel om het natuurlijke rivierenlandschap weer terug te laten keren. Dat gebeurde onder andere door ooibossen (een bos ontworpen aan de grillen van het water) en moerassen terug te brengen. Door de terugkeer van natuurlijke processen zoals overstromingen en natuurlijke begrazing leeft het gebied weer helemaal op! 

Grote variatie aan dieren

Door deze natuurlijke omgeving weer terug te brengen, zijn de Duursche Waarden super waardevol voor een grote variatie aan wilde dieren. Voor spotters van wilde dieren zijn de Duursche Waarden een grote snoepwinkel. In de toren van de oude steenfabriek leven slechtvalkjes, in de restanten van de steenfabriek vind je vleermuizen. Langs de waterkant leven vogels als ganzen, eenden, steltlopers, meeuwen, reigers. Op de drassige graslanden langs de IJssel vind je de maaimachines van dit gebied: de Schotse Hooglanders en IJslandse paarden. 

Door de terugkeer van natuurlijke processen zoals overstromingen en natuurlijke begrazing leeft het gebied weer helemaal op! 

Alles op een rijtje

4.5/5

Wandelroute

Duursche Waarden

Lengte

8 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Informatiecentrum IJssel Den Nul (gratis)

Horeca

Brasserie Op Duur

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • In de winter is het natuurgebied de Duursche Waarden erg drassig, mede omdat het water dan erg hoog staat. Goede, waterdichte wandelschoenen zijn echt aan te raden. Houd er rekening mee dat het Kozakkenveer in de wintermaanden (vanaf oktober tot maart) gesloten is.
  • Zie je Schotse Hooglanders of IJslandse paarden? Geniet van de ontmoeting maar blijf op minimaal 25 meter afstand.

Meer inspiratie