avontuurlijk wandelen

Mooiste hike op Madeira: PR1 – Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

B

en je op Madeira of van plan te gaan hiken op Madeira? Dan mag de PR1 Vereda do Arieiro niet ontbreken op je lijstje! Eén van de mooiste (en zwaarste) hikes die we ooit hebben we gemaakt. Een wandeling van de bergtop Pico do Arieiro (1.818 m.) naar bergtop Pico Ruivo (1.862 m.). Een zware maar oh zo mooie hike op Madeira. Mijn lievelings!

Beste tijd om te wandelen

Maart t/m oktober

Moeilijkheidsgraad

Zware wandeling

Duur (one way)

3 uur 30 minuten

Hiken op Madeira: PR1 - Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Standaard op elk hike lijstje van wandelliefhebbers komt de PR1 van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo in voor. En dat is niet zonder reden. Pico do Arieiro is de 3e hoogste berg van Madeira. Je begint de wandeling al op 1.818 meter en je klimt nog zeker 800 hoogtemeters! Van tevoren lazen we al dat deze wandeling te boek staat als zwaar, en daar is serieus niets aan gelogen. Ik heb zelfs de heenweg nog eens geroepen ‘dat het wel meeviel met de zwaarte’… 
Hiken op Madeira PR1 pico do Ariero Pico Ruivo
Hiken op Madeira PR1 pico do Ariero Pico Ruivo

PR1 Pico do Arieiro: de mooiste hike op Madeira

Je had mijn rode hoofd op de terugweg moeten zien! Ik kon letterlijk geen stap meer verzetten. En die hoogte! Ik ben zeer zeker terug gekomen op mijn iets-te-snelle uitspraak. Deze hike is serieus zwaar, maar laat je niet tegenhouden. Want hij gaat ongetwijfeld op je lijstje ‘mooiste hikes óóit gemaakt!’ Ik vertel je graag meer over deze hike, je voorbereiding en wat je kan verwachten van de PR1 Vereda do Arieiro.

Start van de PR1 Vereda do Arieiro - Madeira

Deze hike van bergtop Pico do Arieiro naar Pico Ruivo begint bij het bezoekerscentrum van Pico do Arieiro. Dit kun je zo in Google Maps invoeren, maar zou ik je niet aanraden. Google Maps leidt je dan via allemaal smalle en steile bergweggetjes naar het bezoekerscentrum. 

Volg de route naar Monte

Wat de betere route is naar Pico do Arieiro? Volg de borden vanaf Funchal naar Monte, blijf de borden Monte volgen op de kleinere wegen omhoog. Daar staat vanzelf ‘Pico do Arieiro’ aangegeven. Je blijft dan rijden op de relatief brede, veilige en minder steile weg naar het bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is van ver al te herkennen aan de enorme witte bol met radar bovenop de berg.

Wandelen en hiken op de Pico do Arieiro

Er bestaan twee wandelingen om vanuit de Pico do Arieiro naar Pico Ruivo te komen. De makkelijke route (5,6 km enkele reis) of deze hike, de PR1 van 7 km (enkele reis). Nu lijkt 14 kilometer in totaal niet zo ongelooflijk ver, maar houd er rekening mee dat het een erg intensieve wandeling is. Steeds klimmen en dalen. Dan weer langs smalle kloven en donkere tunneltjes.

Mooiste hike van Madeira

Als je een beetje een goede conditie hebt, zou ik je zéker aanraden deze hike PR1 van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo te wandelen. Allereerst omdat je verreweg de mooiste uitzichten hebt en ook omdat je daarna flink mag pronken met je overwinning 🙂

Steeds klimmen en dalen. Dan weer langs smalle kloven en donkere tunneltjes

Uitzichtpunten Pico do Arieiro

Ongeveer 20 minuten nadat je bent gestart met je hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo, kom je het eerste uitzichtpunt tegen. Dit is Ninho da Manta, vrij vertaald: het buizerdnest. Dit uitzichtpunt is als een nest in de bergtop, met 360 graden uitzicht over de bergkammen van Pico do Arieiro. 

Uitzichtpunt Ninho da Manta

Veel bustoeristen stoppen ook bij de Pico do Arieiro, wandelen naar uitzichtpunt Ninho da Manta en vertrekken dan weer. Op dit stuk is het dan ook het drukst. Daarna wordt het een stuk rustiger. Ik zou je sowieso aanraden om voor 09.00 uur je hike naar Pico Ruivo te starten. Met een beetje geluk pak je dan net als ons nog een stukje van de zonsopkomst mee. Bijkomend voordeel is dat je dan het meeste uitzicht hebt, want in de vroege middag (vanaf +/- 14.00 uur) komen de wolken op. Dan heb je helaas geen zicht meer op de bergkammen voor je.

Mooiste gedeelte PR 1 Pico do Arieiro

Het eerste uur van de hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo is het allermooiste. Je hebt vrij uitzicht over de prachtige bergen links en rechts van je. Zeker als de bewolking nog even op zich laat wachten, is dit echt het gedeelte om je vingers bij af te likken. Ik werd er zelfs een beetje emotioneel van, hoe mooi deze route is. Het uitzicht! Mijn telefoon staat vol met práchtige foto’s van deze hike. 

Voorbereiding voor de PR1 hike

Om het allermooiste van deze hike te halen, is het verstandig om voor 09.00 uur te starten met wandelen. Dan is het overal nog lekker rustig en geniet je van het uitzicht zonder hordes mensen. Neem zeker wandelstokken of trekkingstokken mee, die ga je nodig hebben. Eventueel, in het wat frissere voor- of naseizoen zijn dunne handschoenen ook geen overbodige luxe. Wellicht vanzelfsprekend: goede wandelschoenen en draag laagjes op laagjes. Dus bijvoorbeeld: (sport)shirtje, wandeltrui, vestje met rits en een wind- en waterdichte hike jas – met capuchon. Hou er rekening mee dat deze hike ongeveer 6 tot 7 uur duurt in totaal, inclusief eet,- drink- en fotostops.

Het eerste uur van de hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo is het allermooiste

Hiken op Madeira PR1 pico do Ariero Pico Ruivo
Hiken op Madeira PR1 pico do Ariero Pico Ruivo

Trappen, trappen en nog meer trappen

Hoewel je het misschien niet realiseert, is dat je hier op de heenweg bijna overal naar beneden loopt. De treden zijn afwisselend laag en dan weer heel hoog van elkaar. Steile trappen wisselen zich af met vals platte treden. Dit is heerlijk om je wandeling mee te beginnen, want hier is alleen nog maar naar beneden. Maar straks op de terugweg, moet je ook weer omhoog… Het zwaarste gedeelte van de terugreis!

Stairway to heaven

Omdat de trappen vanaf de terugweg tot in het hemeldek lijken te reiken, worden ze ook wel de ‘stairway to heaven’ genoemd. Ik kan de bijnaam goed begrijpen. Al vond ik het op de terugweg eerder een ‘stairway from hell’. Wat een trappen!

Tunneltjes en trappen

Na een uurtje of anderhalf genieten van de fenomenale berguitzichten, kom je het eerste tunneltje tegen. De PR1 heeft in totaal 5 tunneltjes, handig om bij te houden. Waarvan het 2e en 4e tunneltje de meest donkere zijn. Daar zou ik je aanraden om een zaklamp te gebruiken. Wij gebruikten de zaklamp op onze telefoon. Een echte zaklamp zou trouwens niet misstaan. Ook omdat er in de tunneltjes best wat (diepe) plassen water liggen en we die met onze telefoonzaklamp niet genoeg konden zien.

Rechte paden

Tussen de diverse tunneltjes en ook nog even na het laatste tunneltje, kun je bijkomen van alle trappen en treden. Ik denk dat het ongeveer 1,5 tot 2 kilometer is waarin het wandelpad redelijk gelijk is. Hier en daar een trede, maar dat valt erg mee. Heerlijk om die kuiten wat rust te geven!

Witte, verbrande bomen

Op het een na laatste deel van je hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo kom je langs witte, verbrande bomen. Ze lijken wel gestorven en deprimerend hangend van de berg. Het geeft een heel duistere en mystieke sfeer. Dit is weer een wat heftiger deel van de wandeling, die wordt afgesloten met ongetwijfeld het zwaarste gedeelte van de hike.

De steilste trappen die je óóit hebt gezien

Vergeet alle steile trappen die je ooit in je leven hebt gezien. Dit zijn pas steile trappen. En eng! Geloof mij, ik heb weinig hoogtevrees. Maar daar, op dit stukje, ging de angst in mijn benen zitten. Ook de voeten van mijn vriend leken bevroren op de trappen. Het was zó eng! Dit gedeelte typeert zich door ijzeren trappen, op de (losse) rotsen. Zo steil omhoog, dat er een touw naast ligt om je mee omhoog te hijsen. Ik krijg er nog zweethanden van als ik eraan terugdenk…

Vergeet alle steile trappen die je ooit in je leven hebt gezien. Dit zijn pas steile trappen. En eng!

Hiken op Madeira PR1 pico do Ariero Pico Ruivo

Berghut Casa do Abrigo

Na deze vreselijk enge trappen, ben je gelukkig bijna op de top! Dit is de semi-top: berghut Casa do Abrigo. Goed voor een simpel, maar fijn terras in de zon. Je kunt er wat drinken en kleine snacks kopen. Ook het toilet is aanwezig voor de nodige zenuwplasjes. Vanaf berghut Casa do Abrigo is het nog 500 meter naar de top van Pico Ruivo. Laat je niet afleiden door de steile trappen. Alles na de vorige trappen is easy 😉

Hike naar Pico Ruivo

Eenmaal bovenop de top van Pico Ruivo heb je het gehaald! 800 hoogtemeters! En 7 kilometer… Want, je moet ook weer terug. Maar geniet eerst maar eens van dit mooie uitzicht en je geweldige resultaat. De terugweg is immers net zo zwaar – of eigenlijk nog zwaarder omdat je de hele hike omhoog moet. Jij kan dit! Laat je niet tegenhouden door de zwaarte, de PR1 wordt de mooiste hike die je ooit hebt gemaakt.

Laat mij vooral weten hoe je deze hike PR1 van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo hebt ervaren. Ik ben heel benieuwd!

Hiken op Madeira PR1 pico do Ariero Pico Ruivo
Hiken op Madeira PR1 pico do Ariero Pico Ruivo

Meer tips voor je reis naar Madeira

Alles op een rijtje

4.9/5

Beste tijd om te wandelen

Maart t/m oktober

Moeilijkheidsgraad

Zware wandeling

Bebording

PR1

Vertrekpunt

Parkeerplaats bij Bezoekerscentrum Pico do Arieiro

Eindpunt

Pico Ruivo

Verschil in hoogte

800 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

3 uur 30 minuten

Praktische tips

  • Begin vroeg! Tip voor vroege vogels: de zonsopgang schijnt hier fenomenaal te zijn. Als je een iets minder vroege vogel bent (it’s me!), rond 09.00 uur starten is ook prima om de hordes mensen voor te zijn.
  • Hou er rekening mee dat deze hike ongeveer 6 tot 7 uur duurt in totaal, inclusief eet,- drink- en fotostops.
  • Zorg voor stevige wandelschoenen en draag laag op laag. Als je het dan door de stevige inspanning warm krijgt, kun je je makkelijker ontdoen van kleding zonder het meteen heel koud te krijgen.
  • Neem wandelstokken of trekkingstokken mee, die ga je zeker op de terugweg nodig hebben.
  • En hoewel je bij berghut Casa do Abrigo een klein snackje kan halen, heb je daar lang niet genoeg aan voor deze hike. Neem boterhammen, mueslirepen of ander eten mee waar je energie van krijgt. Ook minimaal 1 waterfles per persoon is aan te raden.
  • En last but not least: je wandelt grotendeels boven de wolken. Op een zonnige dag verbrand je dus extra snel. Goede zonnebrand is hier echt aan te raden.

Meer inspiratie