Hollands Glorie

Wandeling Romeins Marskamp, Ermelosche heide

T

ussen Putten en Harderwijk vind je het Romeinse Marskamp. Aan de rand van de Veluwe, omgeven door bossen, heide en de schaapskooi. En juist die combinatie gaan we vandaag op deze eerste echte lentedag ontdekken. Ermelo wordt door haar bewoners ook wel ‘de parel van de Veluwe’ genoemd. Dat belooft veel goeds! Overigens wordt dit niet zomaar een wandelroute over de Ermelosche heide, de wandeling gaat langs het enige Romeinse Marskamp dat in Nederland is gevonden. Vandaar ook de naam van deze wandelroute: de Romeinse Marskamp wandelroute.

Lengte

4 tot 6 km

Routekleur

Paaltjes met Romeinse soldaat

Vertrekpunt en parkeren

Schaapskooi Schapedrift, Ermelo (gratis)

Ermelose heide wandelen

Het start- en eindpunt van alle wandelingen op de Ermelosche heide is de schaapskooi Schapedrift. Eén van de grootste schaapskooien van Gelderland: deze biedt onderdak aan wel 300 schapen en lammetjes. Het is helaas niet mogelijk om de schaapskooi te betreden, je kunt wel door de open deuren naar binnen kijken. En als je gelukt hebt – zoals wij – staan de schapen lekker buiten de schaapskooi te grazen. 

Ermelo wordt ook wel 'de parel van de Veluwe' genoemd

Wandeling Ermelose heide

In februari en maart staat de schaapskooi vol lammetjes en moederschapen, in die maanden staan de meeste schapen dan ook op stal. Buiten deze periode vind je de schapen vrijwel dagelijks met de herder op de hei. Meestal is de herder met haar schapen weer terug tussen 15.00 en 16.00 uur.

90% van deze wandelroute gaat door zacht, mul Veluwezand

Wandeling Ermelose heide: paaltjes met Romeinen

Deze wandelroute is 4 km lang en is te verlengen met een lus tot 6 km. Vergis je overigens niet, want 90% van deze wandelroute gaat door zacht, mul Veluwezand. Lekker banjeren door het stuifzand, je zult er een halve zandbak van terugnemen naar huis. Dat zand vind je naderhand óveral (ja, echt).

Romeins Marskamp

De wandeling Romeins Marskamp is bijzonder goed aangegeven voor een paaltjeswandeling. Je volgt daarvoor de paaltjes met een Romeinse soldaat. Bij ieder pad waar meerdere paden samenkomen, hoeven we weinig moeite te doen voor het nieuwe paaltje. Dat is weleens anders bij paaltjeswandelingen. Positief verrast!

Het enige Romeinse Marskamp in Nederland

De route vervolgt zich, we lopen door prachtige heide. De heide kleurt paarsbruin in dit zachte lentezonnetje. En hoewel de parkeerplaats overladen is met auto’s, zien we van de drukte op de heide niet veel terug. Zo af en toe komt er een gezin langslopen, de stilte is gezellig, de picknickbankjes zijn allemaal toegankelijk. Na een paar kilometer besluiten we dan ook even te genieten van het uitzicht en de heide. Met onze kleine Joep ernaast.

De geschiedenis ligt hier voor het oprapen

Romeins Marskamp: een mysterie

Niet lang na onze smakelijke intermezzo komen we de marskamp zelf tegen. Dit voormalige Romeinse legerkamp werd in 1922 ontdekt. Een compleet legioen van 5000 man heeft hier enkele dagen gebivakkeerd. Hun aanwezigheid is een groot raadsel, want het kamp ligt 35 km ten noorden van de toenmalige grens. Het Ermelose kamp is het enige exemplaar in Nederland dat is teruggevonden. Overigens komt daar waarschijnlijk een tweede bij. Want in 2020 is vlakbij het Indianenbos in Ermelo nog een Romeins marskamp gevonden. Deze zijn archeologen op het moment aan het uitgraven en bestuderen. De geschiedenis ligt hier letterlijk voor het oprapen.

Verlenging van de wandelroute

Na een aantal kilometer op de stuivende heide, kun je ervoor kiezen om te route te verlengen. Je wandelroute is dan niet 4 km lang, maar 6 km. We nemen de gok, en zien tegelijkertijd dat het gros van de wandelaars bij 4 km afslaan. Naderhand snappen we waarom: de verlenging van 2 kilometer biedt niet veel nieuws, we lopen kriskras door de bossen en heide. Dit stukje verlenging was niet perse mooier dan de eerste kilometers.

Ermelose heide

Al met al toch een prachtige wandelroute. Over het hele stuifzand, de bloeiende heide en langs de jonge lammetjes. En dat alles in het vroege lentezonnetje. Ik kan niet wachten op de zomer.

Hun aanwezigheid is een groot raadsel, want het kamp ligt 35 km ten noorden van de toenmalige grens.

Alles op een rijtje

4.3/5

Wandelroute

Romeins Marskamp / Ermelose heide

Lengte

4 tot 6 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt / Parkeren

Schaapskooi Schapedrift, Ermelo (gratis)

Horeca

Schaapskooi Schapedrift, Ermelo

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Volg de paaltjes met de Romeinse soldaat
  • In de zomer kan het flink heet worden op het zand, dus neem voldoende water mee

Meer inspiratie