hollands glorie

Zwerfkeienroute Loenermark (wandeling wit), Loenen

D

e zwerfkeienroute op de Loenermark is echt prachtig! Heb jij weleens gewandeld in Loenen? Ik kende het van naam, maar verder was Loenen op de Veluwe volstrekt onbekend voor mij. Oprecht: Loenen heeft mij in ieder opzicht verrast. In deze wandelblog neem ik je mee op reis, houd die oh’s en ah’s maar alvast paraat!

Lengte

10 km

Routekleur

wit 

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Ramenberg (gratis)

Zwerfkeienroute wandelen Loenermark

Welkom op de Zwerfkeienroute. De Loenermark is een natuurgebied in Loenen op de Veluwe. Het ligt ongeveer bij Apeldoorn, ietsje zuidelijker. Naast de Loenermark vind je het Deelerwoud, wellicht is dat een bekender gebied. Het Deelerwoud is o.a. het gebied waar de wolf regelmatig wordt gespot, ook ik heb de wolf gespot in het Deelerwoud.

Loenermark: eeuwenoud natuurgebied

De Loenermark bestaat uit een gevarieerd landschap. Eeuwenlang bestond de Loenermark grotendeels uit heidevelden met hier en daar wat hakhout en bos. Tegenwoordig wandel je er door een immense zandverstuiving, een indrukwekkend naaldbos en zijn ook nog steeds de glooiende heidevelden te bewonderen.

De zwerfkeienroute door de Loenermark is bijzonder goed aangegeven, bij elke bocht staat wel een zwerfkei.

Zwerfkeienroute Loenermark

Dit is de zwerfkeienroute door Loenen, een wandeling die is aangegeven door witte pijlen op de grote keien. Er bestaat ook een andere zwerfkeienroute, deze is dan 13,5 km. Let wel even op waar je de auto parkeert, het zou namelijk kunnen zijn dat daar wat extra kilometers bij komen.

Wandelroute met zwerfkeien door Loenen

De zwerfkeienroute door de Loenermark is bijzonder goed aangegeven, bij elke bocht staat wel een zwerfkei. Mocht je het leuk vinden om de wandeling te verlengen, is het ook mogelijk om tussendoor naar de waterval van Loenen te wandelen. Dit is een extra afstand van 3,4 km vanaf parkeerplaats Ramenberg.

Verdwaald in Loenen en de zwerfkeienroute

Op het moment dat wij willen wandelen op de Loenermark, zijn we weer eens verdwaald (say no more…). Het is zoeken naar de parkeerplaats bij de Schaapskooi, want vanaf daar zou de wandeling starten. Google Maps laat ons in de steek en op dat moment is er ook net een wandelevent bezig, dus sommige wegen zijn afgesloten. Dat wordt dan maar parkeren op een andere parkeerplaats, in dit geval Parkeerplaats Ramenberg.

Prachtige bossen van Loenen - zwerfkeienroute

Dat bleek overigens geen verkeerde zet, want vanaf hier wandelen we de prachtige bossen van de Loenermark in. Wow! Wat een cadeautje om hier te wandelen. De mist hangt nog laag tussen de bomen, het zachte najaarszonnetje schijnt er tussen. We horen onbekend geritsel tussen de bomen, in de toppen fluiten kleine vogeltjes alsof het voorjaar zojuist is begonnen. 

Schaapskooi Loenermark

De wandeling Zwerfkeienroute vanaf parkeerplaats Ramenberg naar de Schaapskooi van Loenermark is ongeveer 1,5 km. Volg hiervoor je Google Maps, je bent er ongeveer 20 minuten tot een half uurtje mee bezig. Uiteindelijk kom je aan bij de achterkant van de Schaapskooi, waar de wandeling écht begint.

mooiste wandelingen Veluwe Kroondomein Het Loo
Ontdekken

7x: de mooiste wandelingen Veluwe

De mooiste wandelingen op de Veluwe. Het blijft een prachtig natuurgebied om te wandelen. Heerlijk wandelen op de Veluwe, het is zonder twijfel mijn favoriete natuurgebied in Nederland. Dichte bossen, stille lanen en natuurlijk het spotten van wilde dieren zoals

Lees meer »

Schaapskooi Loenermark - zwerfkeienroute

De zwerfkeienroute door de Loenermark start bij de Schaapskooi. De Schaapskooi is nog steeds in gebruik, sterker nog: elk jaar komen er meer lammetjes bij. De schapen grazen dagelijks bij mooi weer in de enorme weide. Als de schapen in de open weide achter de Schaapskooi wandelen, moeten honden aan de lijn. 

Eerste kei in de zwerfkeienroute

Bij de boom, in het midden van de schapenweide vind je de eerste zwerfkei met witte pijl. Volg deze witte pijl richting het wildhekje. Je verlaat dan de schapenweide.

Op het moment dat wij willen wandelen op de Loenermark, zijn we weer eens verdwaald (say no more…).

Bos, heide en stuifzand op de zwerfkeienroute

Deze route van ongeveer 10 km (zwerfkeienroute Loenen is 7 km + 2x 1,5 km van en naar de parkeerplaats). Het moet gezegd worden: er zijn weinig wandelingen in Nederland zó gevarieerd op deze afstand. Tijdens deze zwerfkei wandeling passeer je een enorm stuifzandgebied en betreed je de glooiende heidevelden. 

Heuvel op en af

Vergis je trouwens niet, het is heuveltje op, heuveltje af. Dit kan best pittig zijn. Wij kwamen net uit een flinke verkoudheid. Aan het gehijg af en toe te horen, leek het wel alsof we een halve marathon aan het wandelen waren, haha! Reden genoeg om wat vaker te stoppen en extra te genieten van het uitzicht. 

Wilde dieren Loenen

Omdat Loenen zo verbonden is met de Veluwe, heb je hier ook veel kans op het spotten van wilde dieren. Wilde zwijnen, edelherten en damherten komen hier veel voor. Maar ook de zandhagedis en de ringslang worden hier nog wel eens gezien. Super bijzonder! Houd er rekening mee dat tijdens de bronst (september / oktober) sommige paden afgesloten kunnen zijn.

Bankjes Loenermark op de zwerfkeienroute

Wat vooral opvalt tijdens deze wandeling over de Loenermark zijn de vele picknickbankjes. Ik heb ergens gelezen dat iemand ze geteld heeft en richting de 20 ging. Hoewel ik van wandelen houd, heb ik erg genoten van de prachtige plekken waarop de bankjes stonden. Op een zeker moment heb je zelfs uitzicht over de immense heide. In het juiste seizoen hoor je hier zelfs regelmatig het geburl van edelherten. 

Op mijn wandellijstje: de Loenermark

De Loenermark gaat vaker op mijn wandellijstje. Ah’s en oh’s in overvloed tijdens deze wandeling door Loenen. Eerst maar eens weer een voorraadje oooh’s aanleggen.

Omdat Loenen zo verbonden is met de Veluwe, heb je hier ook veel kans op het spotten van wilde dieren.

Alles op een rijtje

4.8/5

Wandelroute

Zwerfkeienroute Loenermark / Loenen

Lengte

10 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Ramenberg (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Op de schaapsweide bij de Schaapskooi van Loenermark mogen honden los als de schapen niet in de weide wandelen.
  • De zwerfkeienroute Loenermark met witte pijlen is origineel 7 km, met je wandeling van en naar Parkeerplaats Ramenberg wordt dit 10 km.
  • De zwerfkeienroute Loenermark heb je ook in 13,5 km, volg dan de gele pijlen. Ook hier is de startplek de Schaapskooi Loenermark.

Meer inspiratie