hollands glorie

Wandelroute Heidewandeling, Radio Kootwijk

W

andelen over de heide is eigenlijk elk seizoen prachtig, maar toch wel het allermooiste als de heide in de bloei staat. Deze wandeling kan geen betere naam hebben, want met de naam ‘heidewandeling’ is dit precies wat het is. Niet meer en niet minder. Een onvervalst prachtige heidewandeling over de Veluwe van 12,5 km!

Lengte

12,5 km

Routekleur

Rood

Vertrekpunt en parkeren

P-plaats Hoog Buurloseweg in Radio Kootwijk (gratis)

Heidewandeling Radio Kootwijk

Deze wandeling over de heide, start bij de parkeerplaats Hoog Buurloseweg, ter hoogte van de Schaapskooi van Hoog Buurlo. De wandelroute is aangegeven met rode paaltjes, de langste wandeling vanaf dit startpunt. Er zijn makkelijkere routes te bewandelen, maar wij kiezen voor de langste – en daarmee ook de meest stille. De ervaring leert ons dat vooral de wat kortere wandelingen vooral gemaakt worden door gezinnen, inclusief luidruchtige kinderen. Daar hebben we tijdens deze heidewandeling van 12,5 km geen ‘last’ van.

Een onvervalst prachtige heidewandeling over de Veluwe van 12,5 km!

Heidewandeling

Deze wandeling heeft een mooi verloop. Eerst betreden we Hoog Buurlo, dan wandelen we over Radio Kootwijk met haar prachtige zendstation en we sluiten de heidewandeling af op de Hoog Buurlose Heide.

Wandelen in Hoog Buurlo

In het hart van de Veluwe vind je Hoog Buurlo. Een klein gehucht waar je letterlijk maar twee schaapskooien en twee woonhuizen vindt. Kenmerkend voor Hoog Buurlo zijn de schaapskuddes met de omringende heidevelden. Kijk niet gek op als je tijdens deze wandeling een kudde verdwaalde Veluwse heideschapen tegenkomt. In de schaapskooi staat de schaapskudde, die overdag de Veluwe begraast en in de nacht weer terug de schaapskooi in komt. Dat is al zo sinds de 9e, hier heeft letterlijk de tijd een beetje stil gestaan.Welkom in Hoog Buurlo, waar akkers zijn omgeven door wildwallen en als je verder naar de horizon kijkt, zie je de immense Hoog Buurlose heide. 

Wandelen over heilige grond

Bijzonder aan Hoog Buurlo is dat het in het bezit is geweest van vele groeperingen. Vanaf 1200 was Hoog Buurlo in het bezit van geestelijken in Utrecht. Ze verpachtten Hoog Buurlo voor nog geen tiende van de opbrengst van het land. De Oranjes namen het over vanaf ongeveer 1700 tot de Franse tijd. Vanaf ongeveer de helft van de 19e eeuw is Hoog Buurlo in handen gekomen van de adellijke familie die er beukenlanen liet poten. Deze beukenlanen hebben inmiddels een monumentale status. 

Wandelen in Radio Kootwijk

Vanaf het prachtige, historische Hoog Buurlo gaat de wandeling verder naar Radio Kootwijk. Je passeert diverse bossen. Kijk hoog in de bomen voor bosuilen, of met een beetje geluk zelfs ransuilen. Op deze plek op Radio Kootwijk worden ook vaak damherten, edelherten en wilde zwijnen gezien. Je wandelt vanaf het bos het brede asfaltpad op. Wellicht een abrupte onderbreking, tijdens deze wandeling door de enorme natuur van de Veluwe. Dit verharde pad wordt ook gebruikt door fietsers.

Heidewandeling - Glooiende heuvels en de zendtoren

Glooiende heuvels, de mist die over de heide omhoog trekt, sporen van edelherten in het mulle zand. Roofvogels zweven boven het open heideveld. In de leegte van het Kootwijkerzand staat ineens een betonnen zendstation. Het blokkige, grijze gebouw werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebruikt voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Het is een bijzonder gezicht. Het symmetrische gebouw, dat plompverloren in the middle of nowhere staat, in de verder lege omgeving van Radio Kootwijk. Het is de leegte en stilte die dit zendstation misschien nog wel imposanter maken.

Kootwijkerzand - Heidewandeling

Wist je trouwens dat het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa is? Met een oppervlakte van 700 hectare is het dan ook geen kleintje. Een immens open gebied van heidevelden en zandverstuivingen. Ineens is de naam van deze wandeling zo gek niet meer. Met recht een heidewandeling.

Wandelen over de Hoog Buurlose Heise

De wandeling door bosgebieden, over stuifzand, afgewisseld met heide en verharde wegen beginnen we te voelen in onze benen. Vooral wandelen door het mulle Veluwezand is erg zwaar voor je knieën. De laatste kilometers gaan op karakter. Het is ‘maar’ 12,5 km, maar voor mijn gevoel zijn we de 20 al gepasseerd. We hebben gelukkig nog maar een klein stukje te gaan en misschien wel het mooiste.

Wist je trouwens dat het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa is?

Heidewandeling Radio Kootwijk

We komen uit op de Hoog Buurlose heide. In de verte van de heide zien we de silhouetten van enorme edelherten. Hun gewei prijkt boven de paarsbruine heide. Hoe verder we naar de horizon kijken, hoe meer het ons opvalt dat het hier glooit. Het zijn de dekrug-zanden uit de vierde ijstijd (zo’n 80.000 – 110.000 jaar geleden), toen hier nog eigenlijk niets leefde. Het waren de imposante wolharige neushoorns en mammoeten die hier toendertijd de dienst uitmaakten. Tegenwoordig zijn de wilde dieren die hier leven een stuk kleiner. Al moet een edelhert niet voor je staan: ik vind ze behoorlijk indrukwekkend. 

Wisent op de Veluwe

Eén diersoort die hier duizenden jaren geleden leefde, is hier teruggebracht. Het zijn de wisenten. Ze leven in een omheind gebied ten westen van de heidewandeling. Hoewel het omheind is, kunnen andere dieren er ook bij. Voor mensen wordt de wisent nog even afgeschermd.

Heidewandeling

Zo langzaamaan komen we vanuit de immense heide weer meer in het bos. Ik begin de route te herkennen, we zijn nog een paar kilometer verwijderd van de auto. Het is maar een wandeling van 12,5 km, maar door de vele landschappen had ik je ook gelooft als hij 20 km lang was. Mijn voeten kunnen wel een lekker voetenbadje gebruiken!

Alles op een rijtje

4.3/5

Wandelroute

Wandelroute Heidewandeling

Lengte

12,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

P-plaats Hoog Buurloseweg in Radio Kootwijk (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Blijf op de paden en ga niet in de heide lopen. Dit is kwetsbaar gebied.
  • Het is een wandeling van 12,5 km, maar voelt door het mulle zand veel langer. Trek goed schoeisel aan!
  • In de late middag of vroege ochtend heb je hier kans op veel edelherten, damherten en wilde zwijnen.

Meer inspiratie