hollands glorie

Wandeling Ronde Huis in Nunspeet, Veluwe

E

en prachtige wandeling in het Zandenbos in Nunspeet. Het is een mooie winterse dag in februari als ik besluit de ondergesneeuwde bossen van de Veluwe te bewandelen. Hoewel ik regelmatig op de Veluwe wandel, is dit specifieke gebied vooralsnog onbekend terrein voor mij. En hoewel de gevoelstemperatuur vandaag dik onder de -10 zakt, hoop ik de straffe wind in de dichte bossen te ontlopen.

Lengte

7 of 11 km

Routekleur

Blauw

Vertrekpunt en parkeren

Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe (gratis)

Er ligt op sommige plekken tot wel 30 centimeter sneeuw, ik zak er met mijn wandelschoen compleet in.

Ronde Huis en Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe

De wandeling begint officieel bij het Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe, een kleine 4 minuten wandelen vanaf het NS-station Nunspeet. Dichterbij kun je het niet treffen. Ideaal dus voor een wandeling met de trein, ook met de auto prima te bereiken trouwens en het terrein beschikt over voldoende parkeergelegenheden.

Naast de afrit van de A28 en op nog geen 50 meter van het Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe, staat het Veluwetransferium. Niet te missen door de 30 meter hoge uitkijktoren, die je een schitterend uitzicht over de Veluwe geeft. Mooi voor een zomerse dag, helaas met de huidige coronaregels gesloten.

Vanaf dit Bezoekerscentrum starten nog een aantal andere routes. Waaronder het Natuurpad (2,2 km), het Rolstoelpad (1,7 km), de Hulsterhorsterbosrandroute (19,2 km, in te korten naar 9,5 km) en Verscholen Dorp-route (22 km). Kijk op de website van het Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe voor meer informatie.

Ik kan mij voorstellen dat het hier op een warme zomerdag lekker vertoeven is met de kinderen

Rustig wandelen tijdens corona bij het Ronde Huis

Ik wandel deze route middenin de tweede coronagolf, dus winkels en bezoekerscentra zijn helaas gesloten. Zo ook het Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe, wat er vanaf de buitenkant eigenlijk heel gezellig uit ziet. Ik kan mij voorstellen dat het hier op een warme zomerdag lekker vertoeven is met de kinderen: er ligt een interactief kabouterpad uitgestippeld en achter het Bezoekerscentrum staat een grote speeltuin. 

De Ronde Huis-route staat goed aangegeven middels de blauwe pijlen. Overigens deel je de eerste kilometers met de andere routes die hier zijn uitgezet. Dat kan ook niet anders, want met een snelweg en een station moet je toch eerst verder het bos in wil je kunnen splitsen.

Heuvels in boswachterij Nunspeet

Enfin, de wandeling begint meteen al uitdagend. Er ligt op sommige plekken tot wel 30 centimeter sneeuw, ik zak er met mijn wandelschoen compleet in. En hoewel ik van sneeuw hou, wordt het wel een ander verhaal als ik flinke heuvels op en af moet lopen. Zoals je begrijpt was dat eerste geen probleem, dat tweede werd meer glijden. Dat zal ongetwijfeld anders zijn zonder sneeuw. Ik hou er in ieder geval een sneeuwplakkerige broek aan over, dat begint al goed!

Het moet gezegd worden dat met deze hoeveelheid sneeuw, elk laantje bijzonder veel op elkaar lijkt. Gelukkig steken de blauwe paaltjes duidelijk boven het witte pak uit, anders had ik mijzelf hardop afgevraagd of ik goed zou lopen. De wandelroute leidt mij via een verhoogd pad langs de A28 (geen zorgen, veilige afstand) en een viaduct over diezelfde snelweg het Zandenbos in. Hier begint de wandeling eigenlijk pas echt, merk ik.

Ronde Huis: gelegen in de Zandenbos op de Veluwe

Nadat ik het viaduct ben overgestoken, sta ik ineens in een totaal andere wereld. Hier begint het Zandenbos, en via kruip-door-sluip-door-paadjes beland ik telkens in een nieuwe wereld. Een al eens eerder bewandelde wereld, gelukkig. 

De afdrukken in de sneeuw van eerdere wandelaars leiden mij gemakkelijk van het ene bordje naar het andere, wat dat betreft had ik geen gemakkelijkere route kunnen vinden. Overigens kan de route vanaf deze centrale plek ook worden gestart, er is een kleine parkeerplaats en de bordjes geven aan dat de route vanaf hier 4 km lang is.

Via kruip-door-sluip-door-paadjes beland ik telkens in een nieuwe wereld

En dan... het Ronde Huis zelf

Het Zandenbos is rustig, erg rustig. Behalve wat hamerende spechten en naar voedsel zoekende pimpelmeesjes, kom ik verder vrij weinig tegen. Dat is op zich fijn, want ik wandel graag alleen. Is het niet dat deze route langs het Ronde Huis komt, of in ieder geval langs het voormalige Ronde Huis. 

Over dit landgoed gaan de wildste verhalen rond. Zo zou het huis begin vorige eeuw het middelpunt van een occulte sekte zijn geweest, waar jonge vrouwen zouden zijn geofferd. Overigens is dit nooit bewezen, ondanks vele opgravingen en diepgaande onderzoeken. 

Als ik tijdens mijn wandeling langs het voormalige landgoed loop, spits ik mijn oren en ogen dan ook net even wat meer dan anders. Helaas zie ik niets anders dan een bevroren meer en wat besneeuwde bomen er omheen. Het meertje dat ik zie, schijnt overigens een van de twee vennen te zijn die in de zomer worden vergezeld door bloeiende rododendrons. Daar zie ik helaas door het dikke pak sneeuw niets van. 

Wandeling door het Zandenbos in Nunspeet, Ronde Huis route.
Met de sneeuw lijkt het Zandenbos nóg magischer!

Boeken over het Ronde Huis

Het Ronde Huis is door haar wilde verhalen veelvuldig het onderwerp geweest voor diverse schrijvers (fictie en non-fictie). Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de uit Deventer afkomstige schrijver Almar Otten. Zijn boek ‘Het Ronde Huis’ is een combinatie van eerder gepubliceerde onderzoeksresultaten van het voormalige landgoed aangevuld met een flinke dosis fantasie. 

Het moet gezegd worden: als je op zoek bent naar de feiten over het Ronde Huis, is dit boek niet heel geschikt. Wel een ontzettende aanrader voor liefhebbers van geschiedenis en thrillers. Mijn advies zou zijn om eerst het boek te lezen en dan deze route te bewandelen. De omgeving wordt er meteen nog magischer door.

Podcast Het Ronde Huis

In de nieuwe podcastserie van de Stentor gaat de krant op zoek naar de verhalen, de waarheid en de leugens rondom Het Ronde Huis. Wat is er waar van de verhalen? En is het verhaal echt zo krankzinnig als gedacht? In deze podcast gemaakt door De Stentor hoor je meer over dit geheimzinnige landhuis.

Spoiler alert: de uitkomst is misschien wel even verrassend als bizar.

Zandenboswandeling

Officieel staat deze route bekend als de Zandenboswandeling, die via het Ronde Huis en de Waschkolk loopt. De Waschkolk is een heideven waar vroeger de schapen in gewassen werden. Goed om te weten, al beneemt het dikke pak sneeuw veel van mijn zicht in het bos. Onder de witte laag zit een hele nieuwe wereld, die er vast in een ander seizoen nog mooier uitziet. Reden te meer om deze wandeling nog eens te lopen. Op een mooie zomerdag.

Onder de witte laag zit een hele nieuwe wereld, die er vast in een ander seizoen nog mooier uitziet.

Alles op een rijtje

3.8/5

Wandelroute

Ronde Huis, Zandenbos

Lengte

7 of 11 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt / Parkeren

Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe (gratis)

Horeca

Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe

Honden

Toegestaan, los en aangelijnd

Praktische tips

  • Deze wandelroute door het Zandenbos is gemarkeerd met blauwe paaltjes.
  • Bij het bezoekerscentrum Nunspeet starten nog meer wandelingen, waaronder eentje naar het Verscholen Dorp.