avontuurlijk wandelen

Hiken in Frankrijk: Col du Tourmalet / Pic du Midi

W

at is hiken in Frankrijk toch mooi! Zoveel afwisseling, zoveel variatie. Voor deze hike trokken we naar Zuid-Frankrijk, naar de Pyreneeën. We maakten een hike die al héél lang op ons lijstje stond: op naar de welbekende Col du Tourmalet en vooral, de Pic du Midi!

Beste tijd om te wandelen

April tot september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Duur (one way)

3 uur

Hiken in Frankrijk op de Col du Tourmalet

Heb je weleens de Tour de France gekeken? Dan ken je de Col du Tourmalet ongetwijfeld. Dit is een beklimming die vooral bij wielrenners erg populair is; en groot gelijk! Deze tocht kent weinig bochten, is bijzonder steil met fantastisch uitzicht langs de kuddes met schapen. De Col du Tourmalet is maar liefst 18,3 km lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7%, dus dat is flink afzien voor de vele wielrenners.

Op de top van de Tourmalet

Wij zijn bovenaan de Col du Tourmalet begonnen (ja, ik weet het… flink cheaten). Alhoewel, is het natuurlijk ook goed opletten en kijken op de weg naar boven. Niet alleen is de afgrond erg diep, ook de vele schapen en wielrenners zorgen ervoor dat je net even wat meer gefocust bent in de auto dan gewoonlijk. En ook toegegeven: ik vond het een heerlijke gedachte dat onze hike pas bovenaan de berg startte. Zoveel steile kilometers, hmm.. je moet er als wandelaar maar zin in hebben. Ik zou zeggen; bewaar je energie voor iets veel mooiers!

Hiken op de Col du Tourmalet

Op de top van de Col du Tourmalet begint je wandeling als je houdt van afzien. Vanaf hier is het namelijk nog een aantal steile kilometers de berg af, naar het liftje dat je naar de Pic du Midi brengt. Als je dat ziet zitten tenminste, want op de terugweg moet je anders ook de berg weer op. Mijn advies: parkeer je auto bovenaan de Col du Tourmalet en loop in ongeveer 30 minuten een rondje over de top. Dat geeft je direct een gevoel hoe hoog en zwaar het is. Zie je dit niet zitten naar beneden? Dan kun je gerust je auto pakken en beneden parkeren.

En ook toegegeven: ik vond het een heerlijke gedachte dat onze hike pas bovenaan de berg startte

Hiken in Frankrijk: Pic du Midi

Als je eenmaal aan de andere kant van de Col du Tourmalet bent, wordt het pas écht spannend! Pak in het dorpje La Mongie het liftje naar de Pic du Midi. Deze bestaan uit twee verschillende liftjes, die je in slechts 15 minuten van 2341 meter hoogte naar 2877 meter hoogte brengen. 

Hoogtevrees of hoogteziekte

Heb je heel erge hoogtevrees, heb je eerder hoogteziekte gehad of wordt je snel misselijk van hoogte? Sla dan de Pic du Midi over. Hoe mooi het uitzicht boven ook is, je gezondheid staat op #1. En ja, zelfs voor iemand zoals ik die niet perse hoogtevrees heeft, het was hóóg. Heel hoog!

Op de top van de Pic du Midi

In 15 minuutjes sta je op de top van de Pic du Midi. Je hebt twee liftjes overleefd, in diepe afgronden gekeken, je oren geklaard en je hoogtevrees overwonnen. Op de top wordt je verwelkomd door de allermooiste vogels die er wat mij betreft bestaan: de gieren. Wij zagen enorme groepen vale gieren in rondjes cirkelen boven de Pic du Midi. Wat een gezicht! Hoewel we eind augustus de Pic du Midi bezochten, hadden we perfect helder weer. Dat maakte het uitzicht extra prachtig. 

Fotomoment Pic du Midi

Sla je bezoek aan de Pic du Midi niet af zonder een fotomoment op de glazen plaat. Dat klinkt erg spannend, en dat is het ook best een beetje, maar de foto is het waard! Je staat hier op 2877 meter hoogte en kijkt zo de diepte in. Via een geautomatiseerde camera kun je een foto laten maken en later afdrukken. Dat hebben we natuurlijk gedaan 🙂 met klamme handjes, haha.

Wij zagen enorme groepen vale gieren in rondjes cirkelen boven de Pic du Midi. Wat een gezicht!

Wandelen op de Pic du Midi

De Pic du Midi is niet zo groot zoals de Gornergrat in Zwitserland bijvoorbeeld. Je kunt niet van het platform af, om te wandelen. Je kunt wel een rondje maken om het platform heen, een rondje van ongeveer 20 minuutjes. Let er trouwens wel even op dat je hier op de hoogte sneller verbrandt. Zeg ik uit ervaring 🙂 Mocht je weer terug willen naar beneden, om de 15 minuutjes komt er een nieuw liftje aan. En beneden staan de allerleukste dieren op je te wachten!

In het dal van de Col du Tourmalet

Wie de Tour de France kijkt, weet wat ik nu ga vertellen: hier in het dal van de Tourmalet loopt een kudde fantastisch leuke lama’s! Ze zijn absoluut niet mensenschuw, je moet ze zeker niet aaien maar van kortbij kun je makkelijk een foto maken. Sterker nog: met een beetje geluk komen ze zelfs even bij je buurten. Als dat geen leuke afsluiter is dan deze hike naar de Col du Tourmalet en de Pic du Midi 😉

Wie de Tour de France kijkt, weet wat ik nu ga vertellen: hier in het dal van de Tourmalet loopt een kudde fantastisch leuke lama’s!

Meer tips voor je reis naar Frankijk

Alles op een rijtje

4.7/5
Beste tijd om te wandelen April tot september Moeilijkheidsgraad Gemiddelde wandeling – niveau 2 Bebording Geen Vertrekpunt Parkeerplaats Téléphérique du Pic du Midi de Bigorre Eindpunt Pic du Midi Verschil in hoogte 536 meter hoogte Duur van startpunt tot eindpunt (one way) 3 u

Praktische tips

  • Heb je hoogtevrees of vind je liftjes niet zo prettig? Dan is deze wandelroute naar Col du Tourmalet maar zeker naar Pic du Midi niet zo geschikt.
  • Plan een goede dag, zodat je op de top van de Pic du Midi helemaal weg kunt kijken.
  • De lama’s bovenaan de Col du Tourmalet lijken tam, maar zijn het niet. Voer en aai ze niet. Geniet van de ontmoeting, maar blijf op zeker 20 meter afstand.

Meer inspiratie